Регистрация

Разумното хранене удължва живота с 12 години

17 Jul 2017   /   nina123   /   Видяна: 2585
Разумното хранене удължва живота с 12 години

Елементарни промени в начина на хранене увеличават дълголетието с над 10 години.

Още в Средновековието човечеството се е насочило към търсене на еликсира за вечна младост и дълголетие. Оказва се, че вълшебната отвара не се приготвя от алхимици и в специални лаборатории, а е заложена изконно в хората – въпрос на време и отговорност е да я намерим и приложим така, че да бъдем жизнени и пълноценни, да изглеждаме млади и красиви и да живеем по-дълго, радвайки се на здраве и виталност.

Дългосрочно изследване на учени от Харвардския университет, което бе публикувано на 10.07.2017-а година в американското медицинско издание New England Journal of Medicine разкрива няколко прости правила, които всеки модерен човек може да спазва, за да си гарантира младост и дълголетие. В изследването са наблюдавани 72 000 души в продължение на 15 години, като акцентът е падал върху техните хранителни навици. Наблюдавано е как промяната в подбора на ястия и продукти влияе върху здравето и продължителността на живота. Учените доказват, че ако 15 години се храним отговорно и сравнително здравословно, ще удължим дните си средно с 12 години. А това никак не е малко. Ето и какво е добре да променим в привичките си на ядене.

1. Заменете дневната порция колбаси с плато плодове. Вредността на салами, луканки и всякави месни мезета е известна. Оказва се, че те ни състаряват и изтощават преждевременно организма. Затова е хубаво да ги изключим от менюто си във възможно най-голяма степен. Вместо тях можем да напълним стомаха си с богати на витамини и минерали плодове, които харесваме. Тази алтернатива учените предлагат, давайки пълна свобода на избора на пресни продукти.

2. Заменете мазните меса с мазна риба. Оказва се, че негостигът на омега-3 мастни киселини в тялото е една от основните причини за преждевременното стареене. От друга страна пък в кръвта на изследваните хора, ядящи месо, се отчитат високи показатели на вредните мазнини и повишаване на холестерола. Оказва се, че човек сам си избира вредното пред здравословното, защото мнозина са на мнение, че печена сьомга и печената свинска пържола са еднакво вкусни. Просто са свикнали да се спират на прасето.

3. Заменете част от порцията си основно със салата. Въпреки че голяма част от запитаните харесват салата, признават, че често я пропускат по време на основните хранения. Това е грешка, от която лесно можем да се предпазим. Комбинацията на тежки храни със зеленчуци помага на без това трудната работа на стомаха. Докато той се бъхти над разграждането, тялото губи ценна енергия, която се грижи предимно за мозъчната активност и изграждането на по-силен имунитет. Затова експертите съветват да сменим гарнитурата от пържени картофи или варен ориз с пресни листенца или друг суров зеленчук.

4. Заменете рафинираните мазнини с нерафинирани. Тук отново е въпрос на навик да се научим да правим запръжките на ястията и дресингите за салати със студено пресован зехтин, рапично масло, олио от гроздови семки или една от многото алтернативи пред това да хванем първата бутилка със слънчогледово олио. Цената е една идея по-висока, но все пак здравето и животът са безценни.

5. Яжте колкото сте гладни. Преяждането е пагубно за организма. Изследването доказва, че хората, намалини порциите си от големи към достатъчни, са увеличили продължителността на живота си средно с 14%. В никакъв случай човек не бива да става гладен от масата, но е грях към самият него да преяде така, че да му е трудно да се вдигне от трапезата.

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта