Регистрация

Пита и вино в Деня на Християнското семейство

21 Nov 2018   /   nina123   /   Видяна: 864
Пита и вино в Деня на Християнското семейство

На 21-и ноември се чества Денят на Християнското семейство – Въведение Богородично или покръстването на Дева Мария.

 

В Деня на Християнското семейство членовете на дома сядат на една трапеза, за да засвидетелстват обичта и уважението помежду си. В някои краища на България на софрата се събират родителите и само онези деца, които не са встъпили в брак. На други места пък се събира цялата рода. Задължително храните са постни, защото празникът се чества във времето на Рождествения пост.

 

В Деня на Християнското семейство се меси обреден хляб и се пие вино. Готвят се още боб чорба или боб в гърне, печени картофи и десерт с тиква. През деня се ходи на църква, за да се помолят членовете на дома за разбирателство и любов, топлота и уют на семейното огнище. След вечеря масата се оставя неразтребена, за да слезе от небето Богородица и да се почерпи, давайки семейна благословия.

 

На Въведение Богородично е покръстена Дева Мария. Историята разказва как 3-годишното момиченце потеглило за ръка с родителите си Йоаким и Ана към Йерусалимския храм. Там невръстната Мария се отдала на богослужение. По пътя семейството било придружавано от девици, облечени в бяло и със свещи в ръце.

 

На Въведение Богородично се гадае какво ще е времето идната година. Според народни вярвания, ако на 21-и ноември е топло и слънчево, то ще има суха зима и жежко лято. Ако денят е студен и вали дъжд или сняг, зимата ще е бяла и мека, а лятото ще е дъждовно и ще даде богата реколта.

ПОДОБНИ СТАТИИ

С вино и питка християнското семейство чества Въведение Богородично

В Деня на християнското семейство най-близките оставят трапезата неразтребена, за да благослови Дева Мария дома и хората в него.   виж още »

На Петковден гоним зимни болести с храна

В деня на Св. Параскева се организират празници с гозби от агнешко или се спазват пости и се хапва в тишина.   виж още »

От днес започват Петровите пости

В името на Апостолите и Светото Евангелие християните се лишават от животинска храна и не консумират блажно без молитва.   виж още »

КОМЕНТАРИ

anonymous02-01-2021
mns270043errtbh l0L5126 0AqP AJfCOmJ
anonymous02-01-2021
mss270043uttjr yXMob7U YeGT dLRSLjN
anonymous27-11-2020
П о з д р а в л я е м , у в а с в ы и г р ы ш н а я к о м б и н а ц и я б и л е т а Г о с Л о т о с о в п а л а ! П е р е й т и к п о л у ч е н и ю в ы и г р ы ш а : www.tinyurl.com/coxmency JUYGTD4014121THRT

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта