Регистрация

Пет вкусни летни ястия, от които няма да напълнеете

12 Aug 2013   /   nina123   /   Видяна: 7728
Пет вкусни летни ястия, от които няма да напълнеете

Печените зеленчуци и плодове могат да бъдат много вкусни, ако в рецептата прибавите щипка фантазия.

Лятото ни дарява с изобилие от плодове и зеленчуци, бъкащи от витамини и полезни за тялото съставки, затова е грях да не се възползваме от тях. Освен това природните дарове са нискокалорични и честото им хапване е гарант за стройна фигура и красива външност. На пук на разбирането, че всичко полезно и нискокалорично е безвкусно, ние от kulinarno.bg ще се опитаме да ви убедим чрез пет лесни рецепти, че можете да се наядете добре, като същевременно направите щедър подарък на организма си.

Доматеният гювеч е добра идея за обяд или вечеря, която ще съдържа не повече от 500 калории. За една порция ви трябват 200 г сирене, 2-3 големи домата (около 300 г общо) и едно яйце. Вземете гювече, капнете малко мазнина на дъното, натрошете сиренето, отгоре нарежете доматите на ситни кубчета, поръсете с чубрица и печете във фурна за 45 мин. Ако сте любител на лютото, можете да нарежете в ястието и едно пикантно чушле. Малко преди да стане готова манджата, чукнете яйцето отгоре да се запече. Ако се притеснявате, че няма да се нахраните, препечете си и филийка.

Пресните пълнени чушки със сирене или извара засищат и стават готови за минути. Въпрос на предпочитание е какъв цвят зеленчук ще си изберете. Няма да сбъркате ако преди да сложите плънката я примесите с малко нарязан магданоз. Крайният резултат ще е бързо и полезно основно, като калорийната стойност на една голяма пълнена чушка ще е между 150 и 200 Ккал в зависимост от плънката.

Какво по-лесно от печените тиквички и патладжани, емблематични за сезона? Просто режете зеленчуците на две и печете във фурната. В 100 г тиквичка има само 16 калории, а в 100 г патладжани – 33 Ккал. Ще попитате кое е вкусното в тези печени зеленчуци – ами заливката която можете да си направите от разстопено масло с оцет, копър и чесън. После поръсете с малко сол и се наяжте с храна, от която не се пълнее.

Карамелизираните плодове са прекрасна идея за закуска или десерт. Нарежете на кубчета праскови, некртарини, сини сливи, смокини, ябълки и круши, поръсете ги с мед, малко захар, канела и ванилия, омешайте хубаво и запечете на фурна. Можете да добавите и ядки по ваше желание. 100 г от готовата смес ще съдържа приблизително 100 Ккал, така че хапвайте смело и се наслаждавайте на лятото. Пряко сили ще сте способни да изядете 350 г от сладкия десерт.

Плодовете с кисело мляко, мед и канела също са вкусни, витаминозни и даряват с усещане за свежест и ситост. От всички на пазара може би само динята няма да е подходяща, така че импровизирайте според вкуса си. В зависимост от маслеността на киселото мляко в 100 г готов продукт ще имате малко над 100 Ккал, така че нямате оправдание да не си хапнете от полезната вкусна свежест.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Какво да си хапваме през жегите

Салатите, тараторът, плодовете и чайовете ще ни спасят от дехидратация. виж още »

БЧК – Какво да не ядем и пием през жегите

Противно на обществените нагласи, оказва се, че бирата и сладоледът са „убийци“ в горещото време. виж още »

10 съвета за експлоатацията на плодове и зеленчуци

Махнете досадните семки от чушките като ги отмиете със струя течаща вода. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта