Регистрация

Папаята – вкусен, полезен и опасен

14 Jan 2019   /   nina123   /   Видяна: 2147
Папаята – вкусен, полезен и опасен

С папая се вае плосък стомах, заздравява се имунитета, понижава се кръвната захар, но плодът създава предпоставки за аборт и алергични реакции.

 

Папаята е сочен и апетитен тропически плод с произход Южна Америка, който все по-често се появява и на българския пазар в последното десетилетие. Приятният му вкус, сравняван с кръстоска между пъпеш и праскова, го прави идеален заместител на обичаните родни плодове в студените месеци. И въпреки сравнително високата си цена, папаята успява да привлече все нови и нови фенове на вкусовите и здравословните си качества. Но какво трябва да знаем за него, преди да му се нахвърлим.

 

Папята е обявен за плодът на плоския корем. В 100 г от него се съдържат 42 калории, 7 г. захари и 1,6 г. фибри. Благоуханните му парченца съдържат редица витамини и минерали – A, B, C, D, E, както и калций, магнезий, желязо, фосфор, мед, цинк, калий. Освен това в него се намира и едноименният алкалоид папаин. Той е уникално средство за горене на мазнини, което извайва плосък корем без изморителни тренировки.

 

Папаята разкрасява и заздравява имунитета. Компонентите в него са така балансирани, че се грижат едновременно за здравината на кожата, косата, ноктите, кръвоносните съдове и редица вътрешни органи. Подобряват зрението и мозъчната активност, засилват защитните сили на тялото и борят възпалителните процеси в организма. Но с папаята трябва да се внимава, предупреждават медицински експерти.

 

Бременните не бива да ядат папая. Нови изследвания доказват, че папаята пречи на плода в две насоки. От една страна предизвиква контракции на матката и може да доведе до преждевременно раждане. От друга – способен е да причини генетична мутация и аномалии или да отприщи редки болести. Дори и да планирате бременност в близко бъдеще, консумацията на папая може да се окаже опасна в този момент.

 

Недоузрялата папая може да причини тежки алергии. Плодът съдържа естествен латекс. В комбинация с двта ензима в състава му – папаин и карпатин, реакцията на тялото може да бъде жестока – от оприщване и подуване, до тежки стомашни разстройства и проблеми с дишането. При зреене тези вещества се изтеглят в кората, семената и листата, оставайки само в полезни количества в ядливата част на плода. Но е ясно, че тропическите плодове на родния пазар често пристигат недоузрели, затова трябва много да се внимава.

 

Папаята разрежда кръвта и понижава кръвната захар. За мнозина тези ефекти от хапването на вкусния плод са позитивни, но има определени заболявания, при които могат да навредят на лечението.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Колко калории съдържат любимите плодове

По кое време е добре да се ядат плодове и можем ли да се нахраним само с тях?   виж още »

Помело – здраве и тънка талия в един плод

Помелото не съдържа мазнини и захари, но за сметка на това е богато на витамини и минерали. виж още »

Драконовият плод – здравословен, екзотичен и модерен

Сладолед и скрежина от питая – хит за лято 2013. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта