Регистрация

Опасни ли са сулфитите в храните?

12 Oct 2018   /   nina123   /   Видяна: 4664
Опасни ли са сулфитите в храните?

На опаковките на вина, сушени плодове, чипсове и мармалади изрично е упоменато „СЪДЪРЖА СУЛФИТИ“, но какво означава това и има ли риск за здравето.

 

Любителите на вина или сладокусниците, които обичат да си хапват сушени плодове и пакетирани храни, да си сръбват разтворими супи, да използват бульон на кубчета за готвене или пък да се наслаждават на плодови мармалади и конфитюри от хранителната верига често срещат стряскащ надпис: „Съдържа сулфити“. Предупреждението изглежда като опасност за здравето, но какво всъщност представлява?

 

Сулфитите са вид консерванти. Това са група съединения, в които участва сяра. Във вината, пакетчетата с хрупки и плодове, както и в някои буркани със сладка сулфитите пазят продукта от разваляне, като спират процесите на окисление. Така стоката запазва вкусовите и визуалните си качества, които иначе биха се загубили при контект с кислорода. Благодарение на сулфитите се удължава срокът на годност.

 

Сулфитите са безвредни вредни за повечето хора. Те нямат вкус и мирис и не влияят на самия продукт. Стряскащите надписи „Съдържа сулфити“ са задължителни в САЩ още от 1985 г., а в европейския съюз – от 2005 г. Сулфитите могат да навредят едва на 10% от хората на земята, като в рисковата група попадат страдащи от дихателни и белодробни заболявания. При тях след приемане на голямо количество от веществото може да настъпят проблеми с дишането. За здравите хора тези съединения не представляват проблем и няма данни доказващи, че могат да навердят при продължително приемане.

 

Защо виното съдържа сулфити? Това е единственият шанс напитката да запази вкуса и цвета си. Открито е, че още в Древен Рим съдовете за вино са обработвани със серни съединения. Малко известен факт е, че във виното сулфитите в минимално количество. Законовата рамка изисква да се спомене съдържанието на сулфити в храните, без да се оказва изрично тяхното количество. В пакетираните картофени изделия и сушените плодове сулфитите са близо 3 000 пъти повече, отколкото във вината. Сред първенците по сулфитно съдържание са още ледените близалки, детските сокчета, пакетираните и вакуумирани меса, сухите супи и бульони.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Козунаци с вредни съставки заливат българския пазар по Великден

Народът търси евтин продукт, но в козунак за 2 лв. не бива да се очаква, че има яйца, масло или мляко, обяснява председателят на Активни потребители Б виж още »

Безвреден стабилизатор ли е гума ксантан

За какво се използва гума ксантан, позната под името стабилизатор Е 415. виж още »

Видове пластмаса и как да разпознаем коя опаковка е вредна за здравето

Маркерите върху пластмасовите опаковки показват вида плстмаса и чрез тях лесно можем да се ориентираме кои опаковки и продукти са за препоръчителна ед виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта