Регистрация

Норвегия първенец по качествени сирена

12 Nov 2018   /   nina123   /   Видяна: 1461
Норвегия първенец по качествени сирена

Норвежки сирена станаха първенци по визия и вкусови качества на международно състезание за млечни продукти.

 

Норвежки млечни продукти са златен и сребърен медалист на тазгодишното световно състезание за правене на сирена World Cheese Awards, проведено в норвежкия град Берген, съобщава БГНЕС. Скандинавската страна се налага трайно на пазара на млечни продукти, като по качество измества традиционалисти като Швейцария и Италия.

 

Шарено жури се наслади на атрактивните сирена. Към групата от световни експерти по вкуса, вида и консистенцията на сирената тази година се включиха и любители, журналисти, производители и дегустатори, за да създадат пъстра картина на оценяващите. Официално към 180-те съдии от 29 държави, се добавиха гласовете и на 350 непрофесионални и полупрофесионални оценители, желаещи да споделят мнения за продуктите.

 

3472 вида сирене се дегустираха в рамките на съревнованието. Това бяха финалистите, достигнали до края на престижния конкурс, като голяма част от тях произхождаха от Стария континент и предимно от страните Германия, Италия, Франция, Норвегия, Швейцария. Домакинът Норвегия представи страната с цели 175 продукта.

 

Сиренето Фанауст се окичи със златен медал. То е местен вид млечен продукт, произвеждан от фермата Уестгорден в Берген. Кремообразната му текстура и плътен вкус плениха небцата. Среброто отиде при Хелфейт – норвежко козе сирене с наситенокафяв цвят, който потъмнява при процеса на зреенето.

Ако ви се отвори желание да си хапнете нещо със сирене, ето рецепта за ХАЙДУШКО СИРЕНЕ ПО ШОПСКИ, с която да контрираме европейските и световни традиции.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Скаморца – сирене във формата на круша

Чудите се какво е скаморца? Вижте най-важната информация за италианския кашкавал от краве мляко. виж още »

Легендата за синьото сирене и рокфорския овчар

Как според преданието се е появил един от най-известните видове синьо сирене и как се прави Рокфор днес. виж още »

Козе сирене – от млеконадоя до щанда

Как правят козе сирене в мандри и фабрики за производство на млечни продукти. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта