Регистрация

Не пушете кафе – няма смисъл

05 Apr 2014   /   nina123   /   Видяна: 2808
Не пушете кафе – няма смисъл

Новата мода със свиването на кафе атакува бъбреците, черния дроб и трови кръвта, но не причинява нищо привлекателно.

Младежи – ще каже всеки, който не е бил на крехката към податливост за правене на глупости възраст, в която човек се чувства длъжен да опита от всичко. За съжаление днес с малко повече пари и изобретателност може да се намери всичко, което върши работа да стане едно хлапе готино, уважавано и обичано от наборите си. Но и да загуби прекомерно много заради тази мнима любов, която не е гарант за уважение към възрастен човек.

Децата са пушачи – в България 20% от учениците до 14 годишна възраст са опитвали цигара, а 10% от тях го правят често. 25% от завършващите 12-и клас (които са младежи между 17 и 19 години) вече са преминали към пристрастяване към навика, са активни пушачи. Това са данни на Българския медицински съюз, който обаче не ни информира колко са наборите на тези пушачи, които са опитвали марихуана, екстази и други стимуланти с потвърдено наркотично действие.

Уж, по училища и паланки, по паркове и градинки, се разхождат органи на реда, които следят да не се приемат забранени вещества. Но списъкът с тези продукти е така дълъг, че трябва силна експертност за проследяването им по различни критерии.

Нова мода в разрешеното пушене на опиати се появи преди трилетка и постави начало на ненужна борба с онази част на обществото, която е решила на всяка цена да се замае, независимо как атакува здравето и организма си. Тук властите по цял свят са безсилни, но оказва се, че освен слух, ефектът е нулев, затова смисълът е, както се казва „в гъзарията“.

Модата е да се пушат прясно смлени зърна от кафе, като се предполага, че колкото по-екзотичен е сортът, толкова по-омайно е въздействието му. Тенденцията стартира медийно през 2011 година в САЩ, където полицаи не успяват защитят тезата си, че актът е нарушение. За сметка на това по паркове и градинки, където пушенето е разрешено, могат да се видят редица младежи, които си свиват прясно смляно кафе.

Истина е, че то не попада в зоната на забранените за консумация вещества от каквато и да е възраст и се превръща в идея за стимулант. Тийнейджърите си купуват листчета за свиване на цигари или си набавят такива от по-възрастни познати, пълнят кафето в хартията и (със или без добавено филтърче), го пушат.

Драги младежи, обръща се към тях говорителят на Ню-йоркския здравен център на младежта Асал Конъли  (упоменавайки, че говори за всички последователи на безсмислената практика по целия свят), не го правете, защото в кафето няма никакви вещества, които приети по този начин, могат да ви накарат да се чувствате по-тонизирани, заредени с енергия или ободрени. Помнете, че единственото, което причинявате на организма си, е да тровите директно белия си дроб с ненужни вещества.

Д-р Конъли обявява, че не е против консумацията на кафе, но не приема поглъщането му по този начин. Тя препоръчва по една доза на девойките и младежите до 16 годишна възраст. Обявява за полезно до три чаши на ден за здрав възрастен организъм и го предписва горещо на хората след пенсия до 5 чаши на ден, но стига да се приема по нормалния начин – кипнато във вода или ако е инстантно – то разтворено по необходимия начин.

Изследвания за въздействието му чрез пушене върху 100 доброволци, категорично сочат, че енергийната напитка няма нищо общо с каквито и да е усещания за екстаз или удоволствие. Единственото, до което води, е замърсяване на белите дробове, и то фактически без причина. Затова нека всеки младеж, дръзнал да опита американския модел, бъде сигурен, че освен да си навреди, няма да стигне по-далеч!

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта