Регистрация

На Архангелова Задушница подаваме хляб, вино, ябълки и месо

01 Nov 2019   /   nina123   /   Видяна: 1783
На Архангелова Задушница подаваме хляб, вино, ябълки и месо

В последната за годината Задушница се спретват общи трапези в гробищния парк с любими на покойника храни.

 

На 02.11.2019 г. православните християни почитат последната за годината Задушница – Архангелова Задушница. Тя е в съботата преди Архангеловден и няма точна дата. Малко след нея следват Рождествените пости, затова според християните това е един от последните дни, в които се яде месо на общи трапези. Тази година Коледният пост започва на 15-и ноември.

 

Какво се прави на Архангелова Задушница? Като всяка Задушница и тази е насочена към паметта на мъртвите. В православните храмове се провеждат сутрешни литургии, а след тях се ходи на гробище, където се изпълняват ритуали за духа на починали близки и познати хора. Сред тях са прекаждането, поливането, принасянето, сядането на обща трапеза и подавката.

 

Какво се готви на Архангелова Задушница? Вареното жито, обредният хляб и червеното вино са традиционни храни за всяка Задушница. На Архангелова към тях се добавят печени сезонни плодове (ябълки и круши) и сладкиши с тях. Готви се задължително месо; най-често агнешко или пилешко. Прави се чорба или печена мръвка с плодове.

 

Какво е подавка на Задушница? С осветените хляб, жито и вино след църквата се отива на гроба на скъп човек. Най-старата жена запалва свещ и тамян и полива с червено вино в кръг три пъти. След това с вода, а после на гроба се оставят парче питка, варено жито, ябълки и сготвено ястие с месо, за да си хапне починалият преди идващите пости. Раздават се подавки – това са предварително приготвени порции от обредната храна. Дават се на съседи, познати и дори непознати хора, дошли да почетат паметта на свои близки на съседните гробове. Подавката се поднася с думите „Бог да прости (името на човека)“ и се приема с отговора „Просто да му е“. Задължително на гроба и в подавката присъства любимо ястие на починалия.

 

Обща трапеза с осем ястия на Архангелова Задушница. След сутрешната литургия, прекаждането на гроба и подаването, хората организират общи трапези, на които всеки слага по едно или повече любими ястия на своя починал близък. Трябва да има осем храни, харесвани от близките, които вече не са на този свят. Първата глътка вино се сипва на земята за мъртвите. Останалата от гощавката храна също се оставя на земята. Вярва се, че ако насекомо прелети по време на общата трапеза, то това е духът на споменавания човек, който в този ден може да контактува с близките си и им благодари, че са се помолили за мира на душата му и са почели паметта му.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Почитаме Задушница и Архангеловден с месни ястия и семпли хлябове

На Архангелова задушница за последен път в годината се ходи ритуално и масово на гробища. На Архангеловден молим най-близките до Бога ангели да пазят виж още »

На Черешова Задушница – с жито и череши се молим за починалите

На Черешова Задушница душите на починалите се подготвят за преминаване в Небесното царство в утрешния ден – Петдесятница.   виж още »

На Архангеловден молим милостиня с вино и хляб

В деня на съборното единство на архангелите се молим за тяхната закрила.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта