Регистрация

Народна притча за тайната на дълголетието и динята.

13 Jul 2018   /   nina123   /   Видяна: 1864
Народна притча за тайната на дълголетието и динята.

Как една диня може да се превърне в символ на семейното щастие и дълголетие? Поучителен местен разказ от село Орешец – Видинско.

 

Това е емблематична история от Северозапада за „тайната на дълголетието“, която слушам още от дете. С напредване на възрастта обаче все повече се убеждавам в ценната поука, която носи и скритото възпитание, с което е пропита. Ако и вие искате да разберете каква е тайната на дългия и щаслив живот, вижте на какво учат децата в Предбалкана.

 

Млада репортерка постъпва на работа в телевизията, обаче тъкмо идвало време за лятна почивка и сред по-възрастните ѝ колеги ваканционното настроение личало. За да се отърват от нея и купищата въпроси, на които трябвало да отговорят, телевизионерите решили да я пратят далеч на комадировка и да се порадват на спокойствието. След завръшането си обратно в телевизионната редакция репортерката обаче получила уникален старт в кариерата. Ето какво заснела с колегата си – също неопитен оператор, изпратен с нея по план за „зелен хайвер“.

 

Двойката стажанти била командирована в село Орешец - Видинско да направи интервю с местен столетник на тема „Тайната на дълголетието“. Щом пристигнала на адреса, била посрещната от белобрад дядо с ведри очи.

- О, момиче, та аз съм само на 110 години. Иди питай татко – той има какво да ти каже – обяснил милият дядо и посочил как се стига до горската колиба на баща му.

 

Открило момичето дървена къщурка сред буренаците, а на двора – масичка, ракийка, пресни зеленчуци от градината, домашно направено овче сиренце. А престари баба и дядо прегърнати си седят във всемираната идилия, говорят, смеят се и похапват. Липсата на опит накарала репортерката да започне директно:

- Здравейте! Казаха ми, че сте най-старият човек в областта, дори летата си вече не броите. Кажете за драгите зрители каква е тайната на дълголетието.

Учуденият мъж се стъписал, но после се усмихнал:

- Нищо няма да ти кажа. Ако сама не я прозреш тази тайна, аз намам каво да обясня. Но тайна има. Бъдете наши гости и разберете сами.

После се обърнал към бабата и заръчал:

- Донси една диня от мазето!

Отишла бабата, донесла една диня. Мъчно се движела под тежестта на едрия плод. Старецът почукал с пръст, послушал звука с разбиране, пък добавил:

- Тази диня е зелена. Върни я обратно.

Бабата го сторила без нищо да каже.

 

Седнали на трапезата дядото, репортерката и операторът. Бабата все притичвала да донесе по нещо – ха ракийка, ха водичка от кладенеца... зеленчуци, сиренце, домашна сланинка. Дядото седи, говори за живота, разказва за Освобождението, за войните, за сватбата, за раждането на децата. Бабата носи втора диня. Пак тежка и голяма. Пак едва я крета. Но за нещастие и тя била обявена за незряла и трябвало да се върне обратно в мазето. А през това време репортерката вижда мрачно бъдеще, в което се прибира без материал и губи така мечтаната работа.

 

Опитала тя на няколко пъти да прекъсне дядото, да го подпита на колко е години, как ги е доживял, но той упорито отказвал да говори по така нужната за разнищване тема. Камерата си стояла включена на статива и снимала всичко. Донесла бабата трета диня. Почукал дядото.

- А-а-а-а, не! И тая е зелена. Няма да храним гостите с неблаги плодове.

А телевизионната компания се понапила, поотпуснала, пък се сетила, че трябва да си ходи. Макар и с празни ръце.

 

- Чакайте, чакайте – не му е сега времето да бягате! Вие дойдохте да искате от мен акъл. А аз още не съм ви го дал. Бабо, диня донеси, ма. Друга – зряла намери.

Донесла бабата четвърта диня. Едва-едва вече я мъкне. Дядото почукал, па рекъл!

- Е, те тая вече е добра. Да режем и да хапнем.

Хапнали журналистите пък станали от трапезата с благодарности и унили физиономии за професионално загубения ден. Камерата заснела само как хапват и си говорят, а Тайната на дълголетието останала скрита. Станал и дядото с тях да ги изпрати. Пък на вратата им рекъл.

- Знаете ли, младежи, каква е тайната на дълголетието? ПРЕЗ ЦЯЛТО ВРЕМЕ В МАЗЕТО ИМАШЕ САМО ЕДНА ДИНЯ!..

ПОДОБНИ СТАТИИ

Притча за самотата и Бог на празничната трапеза

Разказ за самотната старица, която приела неканен гост в дома си, а той ѝ донесъл сбъднати мечти.   виж още »

Притча за затворника, помогнал на баща си да прекопае картофите

Разказ за хитрия затворник, който успял от килията да прекопае градината за картофи на стария си татко.   виж още »

Притча за единствената жена в ресторанта за мъже

Как мъжът, който мразил жени, изгубил уважението на силния пол заради дама?   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта