Регистрация

Мит е, че по време на бременност трябва да се яде повече

05 Mar 2014   /   nina123   /   Видяна: 2872
Мит е, че по време на бременност трябва да се яде повече

Жени рискуват да развалят фигурата си завинаги, смятайки, че докато са бременни трябва да се хранят с двойни дози и да спрат физическата активност.

Яж повече, че сега се храниш за двама“, са казвали нашите баби на дъщерите си по време на бременност. Ефектът е на лице – след раждането жените установяват, че въпреки липсата на детето в тях, са качили десетки килограми и тялото им остава така до края на дните. Това не бива да се случва, съветва д-р Синтия Чуанг, ръководител на изследване за хранителните навици на бременните, имащо за цел да опише най-честите грешки в диетата на бъдещите майки.

По-голяма част от бременните увеличават дневния прием на калории с около и над 50%, под предтекст, че изхранват и бебето в себе си. Това е неправилно. Би трябвало да се наблегне не на уголемяването на порциите, а на тяхното разноообразие, съобразено с нуждите на детето и майката. Ако една жена, преди да настъпи бременността се е хранила с нормалния дневен прием от 1800-2000 калории, то тя може да го покачи с максимум още 300 калории, като това не е задължително. За дамите, страдащи от наднормено тегло дори се препоръчват специални диети по време на бременност, чрез които да поддържат и смъкват килограми, защото те са опасни и за плода.

Друга болна тема на бъдещите майки е физическата активност. Нормално е да се ограничат силовите тренировки, а след 25-тата седмица дори да се прекратят, но не бива да се спира с кардио упражненията, които да са част от ежедневния план за активност. Тичането постепенно се заменя с бързо ходене, след това само с разходки, но препоръчителното им количество е минимум 30 минути на ден първоначално и минимум 20 минути преди термина. Освен за поддържането на здравословно тегло на майката, те помагат и за по-лесното пренасяне на веществата от найчиния организъм към плода.

Бъдещите майки трябва да се съобразяват и с вида на храната. Нормално е да се появи желание за консумация на редица вредни продукти. Идва ден, в който колата изглежда неустоимо, чипсовете и сандвичите са най-бленуваното ястие, но тук вече е въпрос на воля да се постигне контрол над натрапчивия апетит. Какаото, ядките, плодовете, зеленчуците, варените яйца и рибата са само част от полезните храни, към които е добре да се посегне.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Пийте мляко и плодови фрешофе по време на бременност

Млякото гарантира по-добро израстване на костите на плода, а витамин С в плодовете пази от маточни разкъсвания по време на раждане. виж още »

Бременните трябва да си хапват месо и риба

Разнообразното хранене по време на бременност и спокойствието на майката са важни гаранти за здравето на бъдещото дете. виж още »

Билки, които вредят на бременни и кърмачки

По време на бременноста внимателно подбирайте не само чайовете и отварите, които пиете, но и подправките, които ползвате. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта