Регистрация

Манго зарежда тялото с витамини и минерали

21 Jan 2014   /   nina123   /   Видяна: 5341
Манго зарежда тялото с витамини и минерали

Хранителните показатели на мангото го правят най-продавания плод в света.

Отрасли сред ябълките и крушите от овощната градина на баба, посрещащи лятото със сочни зрели череши и изпращащи топлите дни с дюли, мушмули и сини сливи, българите нямат манталитета да се ръководят от световните тенденции за мода в плодовия свят. По нашите географски ширини не се отглеждат банани, авокадо, мандарини, киви, папая, помело и др., затова и не сме свикнали те да бъдат неотлъчна част от домашната трапеза. Но когато дойде зимата, пресните родни плодове отстъпвят мястото си на пазара, където се настаняват екзотичните техни събратя, които нашите баби дори не могат да разпознаят и назоват.

Един от тези плодове е мангото. Знаете ли, че това е най-консумирания плод в световен мащаб, като се продава в тройни количества на следващия по предпочитание – банана. България е една от малкото страни, в която той не е на особена почит и все още изглежда далеч дори от челната десятка на най-предпочитаните. Но тенденциите сочат, че в следващите години този факт ще се промени, защото мангото става все по-търсено и по-лесно за намиране в хранителната верига у нас.

Родината на двусеменния плод е Южната и Югоизточната част на Африка, където още през Трети век мангото е било култивирано за хранителни нужди. Дърветата, от които се „ражда“ са високи – достигат до 50 метра, с твърда кафява кора, широки листа и множество клони. По времето на Великите географски открития плодът е пренесен в почти всички познати тогава точки на света, като веднага е развъден в подходящите за него климатични пояси. В последствие хората толкова много харесват вкуса му, че мангото става основен плод за приготвяне на редица местни и племенни ритуални храни.

Ако все още не сте опитвали плода в суров вариант, то ето на какво да обърнете внимание при избора му. Знайте, че мангото се бере зелено, защото се очаква да узрее през времето на транспортиране. Затова, ако кората му е с изцяло зелен цвят, го пропуснете – тя сочи, че е силно недоузряло. Гладката оранжево-червеникава кора и омекването на места на плода го прави подходящ за консумация. Така че ръководете се от тези багри. Ако е прекалено мек, може би вече е презрял. Кафявите петна по кората му ще го потвърдят със сигурност. Търсете също така лепенка или стикер, указващи, че е отглеждан на предназначените за продан места и има разрешение за търговия с него. Обикновено стикерите са с овална форма. Цената му днес – 21 януари 2014 г. на няколко места е малко под 2 лв. за 1 плод.

Когато го занесете вкъщи, преценете дали няма нужда от допълнително зреене. Ако все още е доста твърд, но червенее на места, можете да го оставите за няколко дни на стайна температура. Ако го срежете за проба, знайте, че ще издържи до няколко дни в хладилник. Още по-добре ще е да го вакумирате след разрязване.

Има няколко адекватни начина, по които можете да изядете сурово манго. Можете да го нарежете на парчета, подобно на пъпеш, като имате предвид, че сърцевината му е здраво хваната за костилката. След изтръгване на парчето, го обелете. Може също така първо да го обелите с обикновен нож за плодове или белачка за картофи, а след това да го ядете като ябълка. Разбира се, това не е официален начин, така че ако има пред кой да се изложите с течащи по ръцете сокове от манго, забравете този трик.

А ето и защо мангото е най-продавания плод в света. Доказано е, че в него се съдържа най-богатата гама от полезни вещества. Под кората му ще намерите освен почти всички познати витамини и почти всички полезни вещества, които се съдържат в плодовете. Тялото ви ще го възприеме като една разнообразна плодова салата, в която сте включили изобилие от дарове на природата, растящи и в най-отдалечените точки на света. Тези от вас, които държат на тънката си талия е добре да знаят, че в 100 грама манго се съдържат около 65 калории.

Освен в прясно състояние мангото се използва и при направата на десерти, напитки и сосове. Пасиран на пюре, се превръща в страхотна гарнитура. В някои страни го карамелизират или добавят към ястия с риба и месо. Ненатрапчивият му вкус го комбинира страхотно и с изискани сирена. В индийската кухня мангото е един от най-често употребяваните плодове както в десерти, така и в подлютени основни ястия. Млечните шейкове с него са свежа наслада за сетивата.

Вижте тук и нашите рецепти с манго!

ПОДОБНИ СТАТИИ

Защо е добре да си хапваме ананас

Ананасът прочиства, дизенфекцира, повишава имунитета и подмладява. виж още »

Колко калории съдържат цитрусовите плодове

Вижте калорийната стойност на портокала, банана, мандарините, кивите, грейпфрута, помелото и всички други плодове, които включва зимната ви диета. виж още »

Помело – здраве и тънка талия в един плод

Помелото не съдържа мазнини и захари, но за сметка на това е богато на витамини и минерали. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта