Регистрация

Кръглата маса помирява колектива

29 Aug 2013   /   nina123   /   Видяна: 3640
Кръглата маса помирява колектива

Формата на масата, на която вечеря семейството влияе на взаимоотношенията между членовете му.

Екип от канадкси учени с ръководители Джулиан Зу и Дженифър Арго доказа, че има взаимовръзка между формата на масата и взаимоотношенията между хората, които сядат заедно на нея. Ако семейството се събира на кръгла маса, ще постигне помирение и ще реши разногласията по дипломатичен начин. Ако ли сяда около софра с ръбове, недоразуменията ще се засилват и обострят.

В изследването са взели участие 1000 семейства от по минимум 3-ма души, които са признали, че не всичко върви гладко между тях. Роднините, които са се събирали около кръга, са постигнали споразумения и консенсуси по спорните си въпроси, голяма част от тези, които са сядали на квадратна или правоъгълна маса, не са достигнали до общо решение, а някои от тях признават, че проблемите им са станали още по-дълбоки.

Психолози коментират, че явлението се дължи на подсъзнателното тълкуване на кръга и правоъгълника. Кръг – това е цялото, общото, колективът. Той представлява съвършена форма, която е еднаква във всичките си страни. Чисто комуникативно настройва хората да се чувстват равни – хипотеза, изказана още в легендата за крал Артур. Освен това овалната форма притежава магнетизма на сплотяването, защото всеки един от нея е длъжен да бъде там, за да се запази формата. Седнало в рамките на равенството и важността на индивида, семейството достига до хармонични взаимоотношения.

Обратното – симетрията на правоъгълната маса се постига минимум от 4 човека, като двама от тях седят от двете къси, а други двама от двете дълги страни. Ситуираните по ширина излъчват важност и предимство, сякаш са тарори или пък по-висши особи. Така те оценяват себе си, така са оценявани и от членовете на трапезата, седнали по дължина. Затова по време на комуникацията две от страните се чувстват потиснати и изразяват с резерви гледната си точка. Ако броят на вечерящите е нечетен, усещането за малоценност на вечерящите от дългата страна е още по-силна, особено ако до тях седят още хора.

При семействата, тествани върху квадратни маси се забелязва разединение. Всеки приема себе си индивидуално и не е склонен да се съобрази с чуждото мнение. Тези хора се стремят единствено да отстояват своите виждания, да защитават своята теза и убедени в правотата си дори не изслушват задълбочено останалите мнения.

Учените съветват изводите от изследването им да се взимат предвид дори и във фирмените взаимоотношения, като се избере правилната маса така, че екипа да бъде йерархично разположен.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Не пазарувайте храна с любимия човек

Супермаркетът е мястото, където партньорите спорят най-често. виж още »

Поучителен разказ за семейната трапеза и домашното огнище

Защо всички трябва да се хранят заедно и да почитат най-възрастния на масата? виж още »

Дебелеем по-малко, ако се храним със семейството

Индексът на телесна маса скача значително, ако вместо семейна вечеря изберем да хапваме пред телевизора. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта