Регистрация

Кой и как е измислил сандвича

17 Jul 2013   /   nina123   /   Видяна: 6045
Кой и как е измислил сандвича

Хавайските острови са били наречени Сандвичеви при откриването си.

Като красив ордьовър всяка романтична историческа истина е „опипрена“ с помпозни дипли от мнима фактология, базирана върху недоказуеми събития, които би ни харесало да бъдат реалност. Прочувствена мистика се върти и около информацията относно създателя на сандвича и първопричината за появата на една от най-консумираните храни днес.

За да не се налага описанието за появата на най-представителния член на семейството на фаст фууд да започва и завършва с бедната и средна класа европейци през Средновековието, които нямали чинии и използвали питки и хляб, за да поставят в него храната си (което е абсолютен факт), връчваме титлата „Създател на сандвича“ на лорд Джон Монтегю – граф на областта Сандвич.

Историята разказва, че благородникът бил изключително запален комарджия – посрещал в имението си все нови и нови хора, които държали картите с часове, а когато те си тръгвали, просто се разминавали със следващите му опоненти във вманиачаващия спорт. Джон Монтегю играел с денонощия – без да спи и да се храни. Постепенно загубил здравия си вид, отслабнал от умора и станал апатичен към всичко друго, освен към комара. Слугите му започнали да се притесняват не само за здравето, но и за живота.

Тогава главният му готвач бил осенен от креативна идея. Пържолата и салатата, които благородникът отказвал, защото го разсейвали от играта не биха занимавали вниманието му толкова много, ако са прибрани между две филии хляб, от които той да си хапва, докато изчаква реда си. Това бил своеобразен сандвич с телешко, какъвто днес се продава в милиони „екземпляри“ само за ден.

Родственици на Джон Монтегю опровергават твърдението, че бил комарджия и го описват като много погълнат от задълженията си човек, който нямал време да се храни, затова помолил готвача си да му прибира храната между хляб, понеже се хапва по-лесно и не изисква специално време.

Кое от двете твърдения е вярно, можем само да гадаем, но вече достигаме до частта с неуспоримата истина. Граф Сандвич – както наричат в редица източници благородника – бил член на английския парламент, както и един от хората, подготвили експедицията на капитан Кук през 1778 г. Когато корабите достигнали до Хавайските острови, откривателите ги нарекли Сандвичеви острови в чест на лорд Джон Монтегю.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Трикове за топли сандвичи от препечени филийки

Бързи и различни филийки и сандвичи с тях за вкусно прихапване в утрото на натоварения делник.   виж още »

Хамдог – патентованата кръстоска между хамбургер и хот-дог

Хибрид между хот-дог и хамбургер е новият хит за ценители на фаст фууд.   виж още »

Каква е разликата между хамбургер и сандвич

Хамбургерът е вид сандвич. Ето и каква е разликата между сандвич и хамбургер.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта