Регистрация

Кои са най-папкащите нации в света

14 Aug 2014   /   nina123   /   Видяна: 4761
Кои са най-папкащите нации в света

Американците изяждат двойни дози калории за ден, а австралийците „чинно“ следват лошия им пример.

Всеки многоуважаван диетолог ще ви каже, че колкото и верни да са твърденията, че затлъстяването при хората е строго индивидуално и може да се дължи на нередовно хранене и проблем с метаболизма, така и няма шанс човек да се храни постоянно с огромна доза калории и да запази тънката си талия и строината си фигура. Колкото и да се възмущаваме от месата, захранвани с химични съединения за бърз растеж и апетитен цвят, да роптаем срещу множеството консерванти в безалкохолните напитки, сладкишите и въобще всички продукти в широката хранителна верига, колкото и да се противим срещу отглеждането на плодове и зеленчуци по изкуствен начин, все пак забравяме за най-важното – по колко от тях ядем, без да се замислим дали имаме шанс да изразходваме набавените чрез храна калории.

Почти половината от населението на Европа и Северна Америка страда от затлъстяване според данни на Световната здравна организация СЗО, а тенденцията е към увеличаване на порочната група, пише Уошингтън поуст (Washington post). Редица от проучвания, проведени в границите на над 50 страни по света успяват да докажат защо хората затлъстяват и да открият първопричината за този смъртоносен проблем на 21 век, към който мнозина се отнасят с порочно нехайство.

Оказва се, че хората затлъстяват, защото изяждат повече калории, отколкото могат да изразходят. Освен че това е най-вярната причина за оплакванията от наднормено тегло и съпътстващите го болести, това е и най-логичния начин да се отрази едно безразборно и необмислено ежедневно преяждане върху организма.

Най-затлъстяващата нация в световен мащаб – американците определено имат причина за често срещаното си наднормено тегло. Според изследването те приемат средно 3770 калории на ден чрез храна, което ги прави най-ядящия народ на планетата днес. Предвид, че дневната доза за жени над 18 години е 1800-2000 калории за ден в зависимост от нивото на активност, се оказва, че американките ядат двойно повече, въпреки че мнозинството от тях не се отдават на тренировки повече от 1-2 пъти седмично.

Здрав мъж трябва да приема между 2000-2300 калории на ден, а средностатистическият американец поглъща близо 4000. В проучването се прави класация и на страните, в които хората ядат най-много, като е осезаема връзката между процента на затлъстели от населението и количествата приети калории.

На второ място в света за най-ядящ народ са обявени напълняващите драстично през последната петилетка австралийци, които поглъщат средно на ден по 3760 калории. Трети са италианците, чиято кухня е питателна и висококалорична. В списъка с драстично преяждащите влизат още израелци, ирландци, великобританци, чехи, новозеландци и аржентинци. Особено неочакван се оказва факта, че сред най-ядящите страни са също Нигерия, Индия и Конго.

ПОДОБНИ СТАТИИ

5-те най-използвани хранителни продукта

Хората живеят на хляб, месо и салати, подправени със сол и захар. виж още »

Затлъстяването на българина се разраства

Всеки четвърти мъж и близо 18% от първолаците в България са затлъстели. виж още »

1,46 милиарда души в света страдат от затлъстяване

Населенията на развиващите се страни надебеляват прогресивно и рисково. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта