Регистрация

Кога се добавя сметана в различните ястия

18 Jun 2019   /   nina123   /   Видяна: 9378
Кога се добавя сметана в различните ястия

Пастата трябва да се потопи в сметановия сос преди да се раздели в индивидуални порции, докато печивата плуват в сметана през цялото време на готвенето.

 

Сметаната – била тя животинска или растителна, в солената кухня става все по-популярна добавка към ястия, за да придаде уникален вкус, текстура и завършеност на храната. Но кога е правилно да се добави сметана и защо тези правила се спазват така стриктно от майсторите готвачи – ще се опитаме да разясним в няколко основни точки.

 

1. Всички печива се готвят в сметановия сос. Независимо дали зеленчуци, месо, тестено изделие или вегански протеин ще готвите на фурна, запомнете едно – сметаната се изсипва или като подложка, или като заливка на ястието и се пече с него. За разлика от кашкавалената кора, която по правило се слага накрая, сметановата коричка се получава при по-продължителна термична обработка. Затова е нужно да прекара максимално време с продукта, ако той се готви на фурна или пещ.

 

2. Кога се слага сметана на пастата. Ако сте любители на сметановите сосове за спагети, макарони и друг вид паста, не правете основната грешка да заливате ястието със сметана щом вече сте го сложили в индивидуалните чинии. Тук важи правилото за добавка на пастата в соса. Или иначе казано – правите си запръжка (най-често от бекон или колбас със сирена), заливате я със сметана и изчаквате да кипне. Щом заври, изсипвате сварената ал денте паста в същия тиган при запръжката и готвите 2-3 минути.

 

3. Сметанови сосове за салати. Те обикновено са обогатени с пресни билки, пиперлива нотка, горчичен акцент или леко кисела добавка. Очаква се с тях да залеете преси зеленчуци или микс от пресни зеленчуци и протеин. Тези сосове обикновено са студени. Ако имате възможност, изсипете заливката директно преди поднасяне, за да се запази свежестта на даровете на природата.

 

4. Сметана като основа на сос за готвене на тиган. Модерно е да добавите сметана към аспержите, пилешкото месо или задушените на тиган зеленчуци. Направете го малко преди дърпането от огъня, защото къкренето в откритата среда на тиган прекалено редуцира сметаната и може да я загори. Затова първо задушете основното и чак след това, на умерен огън, добавете нежната кремообразна смес и изчакайте да се появят първите признаци на кипване.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Къде се добавя заквасена сметана за идеални ястия?

Как се използва заквасена сметана за маринати, сладкиши, кексове и сосове?   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта