Регистрация

Как да се спасим от пластмасата в храната?

09 Mar 2022   /   nina123   /   Видяна: 1046
Как да се спасим от пластмасата в храната?

От какви вещества в пластмасата да се пазим и как да се спасяваме от поглъщането на пластмаса в ежедневието?

 

Пластмасата улеснява човешкия живот в много сфери, но същевременно се  превръща в проблем на съвремието. Пресметнато е, че през 2020 г. в световен мащаб са произведени 322 млн. метрични тона пластмаса, които влизат в хранителната индустрия под формата на опаковки, чинии, купички за съхранение и дори в техниката, с която се приготвя храната, алармира БГНЕС. А част от тази пластмаса попада в тялото и влияе на здравето. Как да се предпазим поне отчасти, ще обясним сега.

Защо пластмасата е вредна за здравето? При нагряване, амортизация деформиране на пластмасова конструкция, от нея се отделят микроскопични парченца, наречени микропластмаса. Те могат да попаднат в храните и напитките контактувайки с тях. Влизайки в организма доказано влияят на хормоните и натоварват почти всички жлези с вътрешна секреция. Човешкото здраве се застрашава, а качеството на живот се понижава. Редица научни изследвания сочат, че повишеното количество на пластмаси в организма повишава риска от безплодие, затлъстяване, развитие на диебет тип 2, слепота, деменция. Други смели твърдения дори сочат пластмасите като причина за генетични малформации, парализа и развитие на тумори. Все още науката има да открива много по въпроса, но е ясно, че днес пластмасата застрашава както екоравновесието, така и човешкия живот.

Как пластмасата попада в храната? При затопляне пластмасата отделя микрочастици, които се смесват с продукта. За съжаление пластмаса често се използва като помощен материал в посудата, предвидена за микровълнова фурна. Понякога пластмасови частици се влагат дори в на пръв поглед висококачествените порцеланови, керамични и земни съдове. При излагане на слънце бутилките за вода също насищат живителната течност с микрочастици. Това се случва и при правилно съхранение, но по-продължителна употреба. Опасност крият и бебешките шишета, биберони, чашки, чинийки и вилички, създадени да издържат на удар и да предпазват мъниците от наранявания с тях. Пластмаса има в опаковките на готовите храни и полуфабрикати като вафли, кроасани, бисквити. Дори найлоновата торбичка, в която носим плодовете от пазара, може да отдели микропластмаса върху продуктите в нея.

Трикове за превенция от поглъщане на пластмаса. Тетра пак опаковките съдържат полиетилен, но той не се докосва до храната благодарение на металния слой във вътрешността на тройната опаковка. Някои от бебешките серии посуда са специално BPA free (за BPA ще поговорим след малко) и е добре отговорните родители да търсят именно такива шишета, панички и биберони. Можете да изградите лични навици като използвате стъклени или метални шишета за вода и напитки, които носите със себе си. Или поне се стремете да са без BPA. Внимавайте в какви съдове притопляте храната си, откажете се от сламките, чашките и чинийките за еднократна употреба в името на собственото си здраве и цялата планета. Ходете на пазар с платнени торби и не пълнете многократно шишетата за вода. Особено с топла минерална, налята директно в пластмасовата бутилка.

Защо трябва да търсим полиетиленови продукти с надпис BPA free? BPA е пластификаторът Бисфенол А, от който се оформят матриците на повечето пластмасови изделия. Той е с различна текстура от другите видове пластмаса и заради това тя лесно се отлепя от него. BPA променя своя характер и се разпада при повишаване на температурата, затова изделията от него лесно се нараняват и попадат в продуктите, с които се докосват.

От какви вещества в пластмасите да се пазим? Фталатите са вещества, които се влагат в полиетиленовите суровини, за да ги направят гъвкави, еластични и издръжливи на тежест и опън. Те се износват с времето и се разпадат лесно, попадайки в храните и природата. Диоксинът е химически избелвател, който се намира в почти всеки прозрачен или бял найлон. Той е силно отровен не само под формата на пликче или торбичка, но и като горящ и изпаряващ се елемент. BPF е подобно на BPA пластмасово вещество, но е с по-висока цена и затова се употребява по-рядко в промишлеността. Това не му пречи да е също така вредно за хората и Земята.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Поглъщаме пластмаса и от хартиените чашки за кафе

Само за четвърт час престой на топлата течност в чашата, в напитката плуват около 10 млрд субмикронни частици.   виж още »

Ядем парчета пластмаса с морските дарове и солта

Замърсените води и почви слагат в чинията ни по 12 000 микрокъсчета пластмаса годишно. виж още »

Видове пластмаса и как да разпознаем коя опаковка е вредна за здравето

Маркерите върху пластмасовите опаковки показват вида плстмаса и чрез тях лесно можем да се ориентираме кои опаковки и продукти са за препоръчителна ед виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта