Регистрация

Какво определя цвета на черупката и жълтъка на яйцето?

16 Nov 2018   /   nina123   /   Видяна: 2848
Какво определя цвета на черупката и жълтъка на яйцето?

Защо някои яйца са бели, а други кафяви? Защо около жълтъка на варените яйца се образува тъмна обвивка и защо някои жълтъци са с наситен цвят, а други – бледи? Какво представлява яйцето с два жълтъка?

 

Защо яйцата от кокошки са толкова различни – едни са бели и големи, други – тъмно кафяви и малки? А при разрязване цветът на жълтъците може да варира от мръсно бял до светло кафяв. Какво означават тези цветове и как се получават, разказва каналът BE Amazed.

 

Каква е разликата между яйцата с бяла и тези с кафява черупка? Ако смятате, че тук влияе диетата на кокошките и начинът им на отглеждане, то значи сте в сериозна грешка. Дори и цветът на кокошката не е определящ за оцветяването на черупката на яйцето. Истината е, че всичко е генетично – има породи кокошки, които снасят по-светли яйца и такива, които дават тъмни яйца. Известни с белите си черупки са породата Легхорн, докато най-предпочитаните кафяви яйца са от породата Виандот. В Южна Америка се отглежда порода Араукана, която снася синкави яйца. Цветът на черупката не е определящ за вкуса и качеството на продукта.

 

Защо жълтъците на едни яйца са бледи, а на други – тъмни? Тук вече ръководна е диетата на кокошката. Доказано е, че кокошките, които се хранят с цели жълти зърна и трева дават яйца с по-тъмни жълтъци. Най-често това са домашните кокошки на свободно отглеждане. Птиците в производството се хранят с царевично брашно и царевични дрожди, лишени от жълтия пигмент. Плюс това получават минимално количество прясна храна. Затова и техните жълтъци са по-светли. По жълтъка на яйцето лесно можете да познаете коя кокошка е водила пълноценен живот. Вкусовете на бледите и тъмните жълтъци обаче са напълно еднакви след термична обработка.

 

Защо свареният жълтък потъмнява във външната си част? Мнозина приемат тази пигментация за вредна, а не би трябвало. Синьо-сивкавото или зеленикаво оцветяване по повърхността на варения жълтък идва от химична реакция между белтъка и жълтъка, катализирана от топлината на варенето. Пигментът не е опасен, просто влияе на апетитния вид на яйцето. За да избегнете появата му, можете да кипнете водата, да я махнете от котлона, да пуснете в нея суровото яйце и да захлупите с капак. След това чакайте между 8 и 15 минути в зависимост от желаната твърдост на сваряване. Готвенето на яйцата на по-нисък градус не предизвиква реакция между белтъка и жълтъка.

 

Какво представлява яйцето с два жълтъка? Ако попаднете на такъв продукт, не го заклеймявайте като развален или генетично обременен, защото си е съвсем наред. Яйцето е един вид менструалния цикъл на кокошката и всяка млада кокошка се нуждае от време докато настрои биологичния си часовник. Яйцата с два жълтъка са предимно от млади кокошки, чиято полова система все още е в процес на съзряване. Да – от яйцата с два жълтъка се люпят две пиленца – обикновено аномални сиамски близнаци, но в крайна сметка вие ще готвите, а няма да мътите. Смята се, че 1 на всеки 1000 яйца е с два жълтъка. Някои народи приемат такова яйце за символ на щастие и късмет.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Преварените яйца образуват железни сулфиди

Дори и с полезните варени яйца трябва да се внимава.   виж още »

Какво се случва с тялото, ако закусваме варено яйце

Сила, красота, здраве и щастие за хората, свикнали да хапват по варено яйце на закуска.   виж още »

Как обичаш яйцата и какъв си в леглото?

Дали човек предпочита омлет, просто бъркани яйца, твърдо сварени или рохки говори за това дали е студен, властен или нежен в леглото.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта