Регистрация

Емблематични хавайски ястия, които пленяват туристите

26 Oct 2018   /   nina123   /   Видяна: 2369
Емблематични хавайски ястия, които пленяват туристите

Традиционни хавайски ястия от печено месо в кори от банани и десерт от настърган лед, съчетават традиция и ексцентричност.

 

50-тия щат е една от най-пленителните туристически дестинации, особено през летния сезон. Но ако човек не е свикнал да опитва нови вкусове и начини на готвене на храната, може и да си остане гладен на този остров, преливащ от вкусотии. Не туризмът, а традициите са формиращи за местната кухня, в която се улавя силно източноазиатско влияние, но смесено с хранителните навици на местното население. Андрю Цимерн, водещ на предаването „Странни храни: Вкусни дестинации“, отделя на хавайската кухня епизод от шоуто на кулинарните си пътешествия.

 

Прасе Калуа е една от най-хавайските храни. Въпреки че населението там се храни предимно с риба, рецептата за Прасе Калуа е основна за почти всички големи празници. Цяло прасе се одира и почиства от вътрешностите, след което щедро се обтрива с микс от морска сол и подправки. После остава да чака, докато в земята се изкопае дълбок трап, покрие се с камъни и върху тях се запали огън. Пламъците се поддържат няколко часа, след което върху нажежените камъни се слага прасето. Покрива се с бананови кори, отгоре – с мокри парцали, а върху тях със специален термоусточив найлон, който играе ролята на капак на тенджера под налягане. После се зарива и се оставя така 8-12 часа. А след това от трапа излиза най-крехкото и сочно свинско, което човек може да опита. Опушеният аромат на месото го прави неустоимо.

 

Лау-лау – хавайски сарми със свинско и риба. Сочно свинско и почистени филета от риба се увиват първо в листа от таро, а след това и в листа от ти (местно чаено дърво). Трябва да се получат специфични вързопчета, които се подреждат плътно в големи съдове за готвене на пара. В тези тенджери влизат по 150 порции, които се готвят на силна пара в продължение на 5 часа. След това мръвките ухаят незабравимо, но миризмата е така специфична, че не може да бъде описана.

 

Салата Поуке е хавайският вариант на суши. Всъщност в този отдалечен американски щат сушито е на почит и се приготвя както и традиционните японски хапки с риба, като единствената разлика са местните подправки. Риба тон има в изобилие, затова Поуке се продава почти навсякъде. Суровото парче прясно филетирана риба тон е дебело и се поднася върху канапе от лепкав бял ориз, често в компанията на водорасли. Майсторите го оформят на вързопчета, които приличат на голяма хапка суши.

 

Shave ice – шарен настърган лед разхлажда в жегите. Всъщност този ексцентричен десерт за туристите често е закуска за местните. В Хаваи има специални машини за стъргане на лед, които превръщат ледените блокове в ситен студен прах. Той се натъпква във фунийка за сладолед, а после идва тънката част. Залива се с шарени сиропи, които представляват натурални концентрати от билки и сушени плодове. Всеки майстор на „бръснат лед“ си прави домашни сиропи като вари листа на растения и плодове по собствена рецепта. Настърганият лед попива идеално овкусителите, а щом попадне в устата, се разтапя доста по-нежно от познатите сладоледи.

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта