Регистрация

„Домашни рецепти с Йоли“ – първото предаване на 24 kitchen, снимано в България

19 Oct 2013   /     /   Видяна: 19777
„Домашни рецепти с Йоли“ – първото предаване на 24 kitchen, снимано в България

Нова функция за мобилни телефони и таблети позволява да ходим на пазар с електронен списък и сами да си направим електронна готварска книга с рецепти.

Днес - 19 октомври 2013 г. - в ефира на 24 kitchen се появи първото предаване, снимано изцяло в България – „Домашни рецепти с Йоли“. Продукцията цели да запознае света с традиционната българска кухня, с домашните хитринки на жените и с похватите им на домакини, които са наследили от своите баби. Главното действащо лице – Йоланта Делибозова – Йоли е самоук готвач, с усет към комбинацията на продуктите и проницателност към тяхното поведение в тенджерата, фурната или тиган.Домашни рецепти с Йоли

На среща с медиите ден преди старта на „Домашни рецепти с Йоли“ чаровната домакиня призна, че се чувства като мисионер, длъжен да покаже по красив начин българските кулинарни традиции пред света. Ресторант Лаванда в центъра на София приюти в семейното си лоно журналисти и екипа на 24 kitchen в опит да се обясни точната концепция на предаването, мотивите за неговото създаване и начина на работа по време на снимките. Сред изобилие от вкусни ордьоври и качествени питиета, в добрата компания и колегиалната атмосфера не остана нищо недоизказано остносно формата.

В просторната кухня на наподобяващото повече на частно имение, отколкото на ресторант заведение Йоли препаса рекламната престилка на 24 kitchen и запретна ръкави, за да приготви пред очите на посетителите любимите си Хруски за гости. Чаровната музикантка, която работи в Софийската филхармония обясни, че се чувства прекрасно зад плота на кухнята, защото интериорът й напомня за частен дом, пораждайки в нея усещане, че е на забавно парти, а не в ресторант. Йоли призна, че няма никакво готварско образование, а любовта й към кулинарията се заражда още в ранна детска възраст, когато започва да експериментира с продуктите в опит да създаде нещо наистина вкусно.

Блогърката смята, че в основата на нейната страст към манджите и сладкишите са българските й корени и заветът на найната баба, който й е послужил като трамплин в желанието да бъде домакиня и къщовница по примера на предците си. В кулинарната си изповед Йоли добави, че с годините измисля все нови и нови рецепти, експериментира с всеки продукт, който попадне в ръцете й и не повтаря два пъти една и съща рецепта, а всеки път се стреми да я подобри – с нови подправки и техники на готвене. Първоначално е бил интересът към кулинарията, с годините е дошъл и опитът, натрупани са познанията. Но само това според Йоли не е достатъчно. „Ако искате едно ястие да има съвършен вкус, не забравайте да сложите двете най-важни съставки – щипка любов и стръкче фантазия“, съветва блогърката и обяснява, че е най-лесно да се готви за хората, които са в сърцето. Тогава освен вкусна храна, човек се потапя в атмосфера на спокойствие, радост, топлота и уют.

Тя признава, че използва всеки удобен момент, за да се откъсне от шума и напрежението в големия град, да се отдаде на релакс в кухнята на вилата си – мястото където е сготвила едни от най-приятните си шедьоври. В тези мигове тя се чувства като творец, отдава се на музата си за експерименти и си почива, препасала престилката и въоръжена с ножове, тави и тенджери.

Йоланда Делибозова е завършила Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, а страстта й към музиката е подклаждана от нейните родители, чиито професионален живот се развива в същата сфера. От 1994 г до днес Йоли работи в Софийската филхармония като артист-оркестрант. Била е солистка във Филхармонията в Крайова – Румъния, както и в Русенската и Бургаската. За себе си твърди, че е естет по душа и във всяко изкуство търси красотата и се стреми към изящество и съвършенство.Домашни рецепти с Йоли

Докато приготвяше апетитните Хруски пред погледите на журналисти и колеги от FOX TV, тя благодари на екипа на предаването за семейната атмосфера и проявеното разбиране и търпение по време на снимките. Трогателно бе самопризнанието й, че импровизаторския дух често пъти я е подтиквал да действа по различен начин от описания в сценария, защото творческите идеи са се раждали на мига. По време на снимките екипът бил затворен в комплекс от няколко луксозни къщи в продължение на 21 дни. „Преживяването беше сякаш сме в някои от модерните ТВ-формати – например Big Brother, но имаше една основна разлика. Докато съквартирантите спорят за множество проблеми и в отношението им се вижда напрежение, то с колегите от FOX работехме в пълна хармония и разбирателство. Никой нито веднъж не повиши тон или не направи остра забележка. Всички бяха хора с висок професионализъм.“, обясни Йоли.

И в процеса на сладки разкази и мили думи, тестените хруски с домати и лук влязаха във фурната. Ето и как ги направи Йоли: Тя се бе запасила с точени фини тънки кори, ½ бучка разстопено масло, един голям домат и две глави лук. От подправките й трябваха сол и клончета розмарин. Като царица на кухнята тя посъветва всеки път когато готвим с тънки точени кори, да отваряме пакета непосредствено преди да ги използваме, защото са прекалено тънки и лесно изсъхват и стават чупливи при допир с въздуха. Като прибори тя имаше нужда от нож, дъска за рязане, готварска четка за маслото и тава, застлана с домакинска хартия за печене. Още преди началото на готвенето Йоли включи фурната на 200 градуса без вентилатор. Всяка кора се маже хубаво и от двете страни с разстопеното масло и помощта на четката. След това се сгъва, без да се приплесква със сила, така че да останат въздушни възглавници между отделните пластове на кората, а най-отгоре върху нея се слагат 2-3 резена домат, няколко полумесеца лук, клонче розмарин и малко сол. Разбира се всеки може да добави и подправки по избор. Хруските се пекат до покафеняване на долната кора.Домашни рецепти с Йоли

За да се убедят всички колко вкусни могат да бъдат бързо направените соленки, подходящи за всякакъв вид събирания, Йоли бе изпекла цяла кошница от тях часове преди срещата. Така гостите имаха шанса многократно да опитат хрупкавия ордьовър.

И докато си хапвахме сладко-сладко, дойде време да си поговорим и чисто технически за предаването. Идеята за него се е зародила след проведено проучване за тенденциите на българките към избор на здравословно продукти и готвенето на модерни ястия. Изследването на 24 kitchen в България сочи, че всяка втора домакиня готви за удоволствие, а 37% от жените у нас обичат да гледат готварски предавания по телевизията, като го правят поне веднъж седмично. 60% от българите се събират поне един път в седмицата на семейна трапеза, за да прекарат повече време в компанията на близките си и големи количества от любимите храни. 47% от домакините споделят, че не се притесняват да експериментират с нови техники и продукти. Отчита се тенденцията за повишаване на интереса към здравословното хранене. Всеки втори нашенец вече е склонен да плати по-висока цена, за да се сдобие с качествена и природосъобразна стока. Процентът на хората, които четат изцяло съдържанието на опаковките също се е вдигнал.

Предаването „Домашни рецепти с Йоли" ще се излъчва всяка събота от 17:00 часа по 24 kitchen. Времето е подходящо за най-голям брой къщовници да се отдадат на заслужен релакс в почивния ден, и гледайки забавна и интересна поредица, да доразвият готварските си умения и да се запасят с още по-богат арсенал от хитринки.

Изключително атрактивно е новото безплатно приложение на 24 kitchen за мобилни телефони и таблети наречено „Рецепта на деня“. Всеки ден притежателите на апликацията ще получават по една рецепта, изпратена на мобилното им устройство. Тя е със съвсем подробно описание на начина на приготвяне и необходимите продукти. Съпътствана е от снимки или клип, който да даде нагледна информация кое как се приготвя и как изглежда ястието в различните етапи на готовност. Списъкът с продуктите съдържа поле с отметки и така всеки ще може да пазарува с електронен лист, на който ще отмята с човка на телефона или таблета си какво вече е купил и какво му остава да си вземе. Това е един нов и модерен начин за ходене на пазар, смятат създателите на идеята, които се обединяват около мнението, че в ерата на компютрите вече е отживелица да се бутат колички докато се задрасква с химикал написаното на хартия.Домашни рецепти с Йоли

Срещу еднократната сума от 1.74 лв. всеки, който има приложението, ще може да си направи собствена готварска книга, като събира по категории (сладко, солено, салати, ордьоври, основни, месо и д.р.) рецептите на деня, които си е харесал. Така ще може да се възползва и от стари списъци с продукти, когато реши да се върне към нещо, което вече е опитал. А те от своя страна ще могат да бъдат допълвани, за да бъде рецептата изцяло по вкуса на хората, които искат да си я приготвят. Апликацията може да бъде изтеглена свободно от уебсайта 24kitchen.bg, Google play store или App store. Тя е активна за мобилните платформи на Android и iOS, за смартфони и таблети. С тази опция 24 kitchen цели да създаде един модерен и практичен свят на кулинария. 

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Гордан Рамзи поема на кулинарни пътешествия по света

Ново предаване запознава с местни традиции и готварски продукти от екзотични кътчета на света.   виж още »

Кулинарни филми на Киномания 2014

Как лентата обединява храната и човешките взаимоотношения във филмите от тазгодишната киномания. виж още »

„Сладки ноти“ доказва, че Йоли може да гали струните на душата с десерти

Втората книга на кулинарното и музикално явление Йоланта Делибозова – Йоли зарадва всички любители на сладкишите. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта