Регистрация

Дебелее ли се от алкохол?

04 Feb 2019   /   nina123   /   Видяна: 2219
Дебелее ли се от алкохол?

Ако правилно съчетаете пиенето и мезетата, любимата чашка може да има и вталяващ ефект.

 

Алкохолът е калорично удоволствие, от което мнозина не се лишават, защото чашата с течност не изглежда като парче торта или мазен сандвич. Така тя подлъгва, че съдържа много по-малко калории от тези храни, но илюзията е за заблуда. Истините за алкохола и надебеляването разкрива каналът BRIGHT SIDE, обяснявайки в кои случаи и защо 100 г течност могат да доведат до качването на 500 г телесно тегло.

 

Твърдият алкохол е високо калоричен. Вярвате или не – в една голяма водка се съдържат толкова калории и захари, колкото в парче от любимата торта Гараш. (Вижте таблица – кой алкохол колко калории съдържа). Калориите скачат още повече за „женските“ джиджестиви като вишновка, Мартини, ликьор и други силно подсладени удоволствия за посръбване. 100 мл. от тях могат да съдържат до 3 с.л. захар.

 

Калорична ли е бирата? Безалкохолната бира съдържа 21 калории на 100 мл, 4,5% алк се равняват на около 38 калории, а 5% алк – на 42-45 калории. Ако погледнете опаковка прясно мляко, ще откриете, че калорийната стойност на продукта в зависимост от процента мазнини е сходна. Тогава защо от бира се дебелее, а от чаша мляко – не толкова?

 

Алкохолът отключва усещането за глад. Това е разковничето на проблема. Когато човек си позволи чаша бира или вино с храната, вместо чаша мляко, в мозъка се активират процеси, притъпяващи усещането за ситост, обясняват експертите. Така приема повече храна, отколкото реално му е необходимо, и се пренасища с калории, без да усети. Освен това мезетата, особено бирените, са с висока енергийна стойност. Замислете се за картофените хапки, пържените месца, панираните зеленчуци и всичко, с което пивото реално се връзва на трапезата.

 

Алкохолът вдига гликимичния индекс. Ето го и другото обяснение за надебеляването след пиене. В кръвта на човек има дадено количество захари, с което тялото функционира нормално. След поглъщането на алкохол, това количество значително се покачва. И когато започне да спада, тялото неистово търси как да го вдигне отново. Така се появява гладът за въглехидратна храна (тя съдържа захари). Човек започва да търси тестени и сладки изделия, които да върнат баланса, но те влияят зле на фигурата. А и веднъж достигнати нови гликимични нива, организмът иска да запази постоянно техните стойности. Ето кое наричаме „пиянски глад“. Той е порочен кръг, в който се ядат висококалорични храни.

 

От чаша вино НЕ се дебелее. Същото важи и за бирата, стига да съумеете да си сложите граница на мезетата. Като цяло бира и вино са с по-ниска захарна стойност от останалите видове алкохол. Изберете мезета в умерено количество и полезен вариант, най-добре протеиносъдържащи. Това са червените и белите немазни меса, варените яйца, изварата. Вземете едно от тях, сипете си го предварително в чиния, за да определите порцията и си забранете досипване. След това можете да седнете и да се насладите на любимото питие на вечеря.

 

Най-добре е да се пие вечер. Очаква се, че скоро след това ще си легнете. Алкохолът може да попречи на лесното заспиване, но може и да доведе до временно отпускане на нервната система. След 2-3 часа ще настъпи търсенето на въглехидратна храна за вдигане на гликимичния индекс, но се очаква дотогава да спите дълбоко и захарната абстинентност да премине докато се събудите. Ако не сте прекалили с количеството на пиячката, на сутринта няма да усещате нежелания глад за сладкиши и хляб. Ако сте заложили на чаша вино, дори има шанс да сте свалили някой и друг грам, защото напитката на боговете има функцията да ускорява метаболизма и да почиства токсини от вътрешните органи. Може в този случай потта ви да замирише малко по-неприятно на сутринта, но това е за добро – тялото ви е изхвърлило отрови, от които няма нужда.

 

Заложете на висококачествени мезета. Не се нахвърляйте на най-евтиния салам в хранителната верига или на пържени храни. Ако пиете по 1-2 чаши вечер, по-добре се спрете на чисти варени и печени меса. Те не са така солени. Алкохолът издърпва водата от клетката и я пренасочва в междуклетъчното пространство. Ако сте хапнали повечко сол, тя също отива между клетките. Там се получават микробалони от сол с вода. Те са причина за подуването след препиване и за образуването на целулит при дамите.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Митове за алкохола, на които робуваме

Алкохолът НЕ убива мозъчни клетки, НЕ води до дехидратация и НЕ хваща по-силно при смесване или на гладно.   виж още »

Защо вечер преяждаме и пием алкохол

Вредните навици излизат на яве в края на деня, защото тогава волята отслабва. виж още »

Калорийна стойност на видовете алкохол и защо пиенето пречи на диетата

Мит е, че алкохолът е суперкалоричен, но е факт, че спира горенето на мазнини и убива полезните вещества в организма. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта