Регистрация

Вкусът на храната лекува според Аюрведа

16 Mar 2017   /   nina123   /   Видяна: 2106
Вкусът на храната лекува според Аюрведа

Киселите ястия регулират кръвното налягане, солените ни пазят от побеляване, а сладките ни даряват с виталност.

Аюрведа не е наставник, а дарител на ценни съвети за нашето здраве и шансовете да развием максималния си потенциал, като използваме всичко в тялото си и околната среда, смята отвергнатият от аюрведическите теоритици Дийпак Чопра. Но измежду множеството му твърдения, сякаш това е най-вярното, защото представя теорията на индийското учение за живота само в едно изречение и никой не оспорва тази истинност.

Има стотици теории за хранене според Аюрведа, а тази, на която ще се спрем днес ОПИСВА КАК ВКУСЪТ НА ХРАНАТА ЛЕКУВА ПРОБЛЕМИ В ТЯЛОТО. Това са съвети КАКЪВ ТИП ЯСТИЯ ДА ИЗБЕРЕМ, ЗА ДА ИЗЦЕРИМ ДАДЕНА БОЛЕЖКА.

Съществуват шест основни вкуса според Аюрведа. Сладък, солен, горчив, стипчив, кисел и лют. Възможно е всички те да си партнират в едно ястие, но в повечето храни един от тях преобладава. Индийското учение съветва възрастните хора да хапват прости малкокомпонентни храни, защото телата вече са израстли и са се развили, съответно нямат нужда от широка гама от продукти, още повече от натоварващите храносмилането комбинации между тях. Ето и всеки от вкусовете към каква терапия е насочен.

1. Сладък вкус се предпочита при умора и отпадналост. Природата ни го дарява чрез плодовете и меда – два силни енергоизточника, които лекуват липсата на тонус. Днес е модерно да говорим за пролетна умора, но дори и съвременната медицина (хуманна и алтернативна) съветва да борим чувството на безсилие с повече плодове. Сладкишите също са решение, но кратковременно и вредно. Те могат да дадат енергия, но и изискват много от нея, за да бъдат преработени от храносмилателната система. Сладките плодове и соковете от тях са по-рационален вариант.

2. Соленият вкус ни помага да отприщим чувствата си. Според Аюрведа много от хората таят негативни емоции, а сълзите и потта са начин да очистим тялото си от тях. Солените храни се препоръчват за борба при проблеми с нервите. Хапването на солено успокоява и подпомага релаксацията. Аюрведическата теория смята, че солта пречи на побеляването на косите и съсухрянето на кожата – факт, който козметичната индустрия днес ни сервира в обратен вариант.

3. Горчивите храни горят мазнини и спомагат детоксикацията на тялото. С тях не трябва да се прекалява, защото могат да доведат до слабост и отпадналост. Природата сама е помислила за това, като не ни е дала чак толкова естествени ядливи продукти с горчив вкус. Добре е те да се хапват, ако сте водили нездравословен начин на живот или сте преяли миналия ден.

4. Стипчивият вкус помага прочистването на тялото и води до забавяне на храносмилането и отделителните процеси. Дори и в българската народна медицина екстрактите от шипки и къпини са обявени за лекарство за запичане. Стипчивите плодове доказано са силни антиоксиданти, така че тук древна теория и модерни методи за лечение са в хармония.

5. Киселите храни поддържат нормалната функция на сърцето и стомаха. Салати, овкусени с киселина или плодове могат да помогнат както при студени крайници от неправилно оросяване, така и при високо кръвно налягане. Те прочистват стомаха и червата и е хубаво да се консумират на гладно, за да имат пълен ефект. Хората с язва обаче трябва да внимават.

6. Лютите храни засилват либидото и извеждат токсините от тялото. Те предизвикват потене, съпроводено от желание за ласки и наслада. Освен това чрез потта се изхвърлят ненужни за организма вещества, които обаче не са го напуснали през отделителната система. Яденето на люти храни е втори чистач на тялото, затова не бива да се лишаваме от тях, ако нямаме основателни здравословни причини. Също е вярно обаче, че лютивината на блюдото засилва апетита, затова хората, които си го имат в излишък, трябва да внимават.  

ПОДОБНИ СТАТИИ

Кой човек какви храни трябва да приема според аюрведа

Чертите на лицето и тялото отговарят за храните, които може да обработва стомаха ни, твърди индийската медицина. виж още »

Аюрведа лечение чрез подправки

Куркумата намаля нивото на кръвната захар, а дивият копър регулира дейността на стомаха. виж още »

Аспержите – вълшебни пръчици за потентност

Нискокалоричният зеленчук извлича отровите от тялото, благоприятства работата на сърцето и намалява риска от рак. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта