Регистрация

Бърза справка за полезните свойства на тиквеното семе

18 Mar 2014   /   nina123   /   Видяна: 3428
Бърза справка за полезните свойства на тиквеното семе

Семената от тиква са полезни за сърдечно-съдовата система, простатата, обмяната на веществата в организма и помагат при борба с чревни проблеми, косопад и висок холестерол.

Тиквеното семе е полезен продукт, който е добре да включим в малки дози в ежедневното си меню, съветват експерти от ефира на "Здраве ТВ". Семената съдържат белтъчини, фибри, мазнини, линоленова киселина, глутаминова киселина, аргинин. Микроелементите са представени от цинка, желязото, магнезия, желязото, фосфора и мангана. В по-малки количества присъстват калият, калцият и селенът. Витамините са A, B, B9, E и РР. Тиквените семки са полезни при заболявания на бъбреците и пикочните пътища. Високото съдържание на цинк ги прави отлично профилактично средство срещу простатит. Микроелементите в тях са полезни за укрепването на сърдечния мускул. Тиквените семки имат още едно лечебно свойство – те действат слабително и диоритично. Извеждат оловото и кадмия от организма и намаляват газообразуването в стомаха.

Не по-малко полезно е и маслото от тиквени семки. Tо съдържа витамоните A, B1, B2, B9, C, E, K, P и PP, както и 53 микро и макроелемента, мастни полинаситени киселини, белтъчини, флавоноиди, стерини, хормоноподобни вещества и цяла гама от есенциални фосфолипиди. Освен това е богато на пектин не по-малко от ябълките.

Маслото от тиквени семки се използва при природно лечение на туберколоза, язва, хроничен и остър гастрит, за подобряване на състоянието на артериите, за понижаване нивото на холестерола в кръвта, като обезболяващо при цистит, за нормализиране на обмяната на веществата и дейността на простатата, за забавяне стареенето на организма. За да предотвратите косопад, втривайте два пъти седмично масло от тиквени семки в корените на косата.

Тиквените семки са отлично средство за прогонване на глистите от организма, защото съдържат отровата кукорбитин, която е безвредна за човека. Достатъчно е в продължение на 3 до 5 дни да се изяждат сутрин на гладно по 100 грама семки и да се пие малко повече вода.

За децата семките могат да се смелят в кафемелачка или блендер и към тях да се добавят малко мед и чаша мляко. Получава се изключително вкусна напитка, която трябва да се пие на гладен стомах – първо половин чаша, а след 30 минути и останалата част.  

Вижте множество РЕЦЕПТИ С ТИКВЕНИ СЕМКИ!

ПОДОБНИ СТАТИИ

Бобовите култури понижават холестерола и кръвното

Редувайте фасул, грах и леща всеки обяд и ще се радвате на строен силует и здраво тяло. виж още »

Лимец – древна полезна храна и модерен здравословен продукт

Лимецът е най-чистия и полезен за тялото вид пшеница, подходяща за хората с глутенова алергия. виж още »

Семена от чиа – новата модерна суперхрана

Във вълшебните зрънца се съдържат три пъти повече антиоксиданти, отколкото в боровинките. виж още »

КОМЕНТАРИ

anonymous23-03-2020
Секрет евреев: Еврейские мужчины лечат простатит за 2-3 недели! Один раз в жизни! Раз и навсегда! Узнаем как... http://bit.ly/3bqeXp9

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта