Регистрация

Българските хлапета 4-ти по затлъстяване в Европа

16 Oct 2018   /   nina123   /   Видяна: 1124
Българските хлапета 4-ти по затлъстяване в Европа

Отчита се тенденция към подобряване на хранителните навици на българчетата, но ще трябва да минат години, докато се постигне позитивен резултат.

 

Българчетата са 4-ти по затлъстяване в Европа, обявиха от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (БАСОРД) за БГНЕС. Според проучвания на организацията, проведени съвместно с колеги от други европейски страни, пред родните малчугани по затлъстяване се нареждат хлапетата от Гърция, Чехия и Великобритания.

 

Всяко 4-то дете в България е с наднормено тегло, съобщава доц. Светослав Хаджиев от БАСОРД и споделя мрачната статистика за 2018 г. според която близо 30% от българските деца са наднормено тегло, а 13% вече и със затлъстяване. Неминуемо в бъдеще тези млади индивиди ще са особено застрашени от развитие на сърдечно-съдови заболявания и диабет.

 

Каква е разликата между затлъстяване и наднормено тегло? За да се обясни най-точно нездравословното тегло на човек, се изчислява т.нар. индекс BMI или „индекс на телесна маса“. Това е цифрата от отношението на теглото в килограми спрямо квадрата на височината в метри. Когато този индекс е над 25, човек попада в групата на хората с наднормено тегло. Когато обаче е над 30, състоянието вече се определя като затлъстяване.

 

Защо децата затлъстяват? Като основен проблем на българските малчугани експертите очертават неправилната хранителна култура, която често се съчетава с заседнал начин на живот. Изчислено е, че през 2018-а година българчетата между 6 и 9-годишна възраст прекарват средно по 25 часа на седмица пред екрана. За сравнение техните връстници от Белгия и Холандия отделят на монитора само по 14 часа седмично.

 

Хранителната култура на българските деца се подобрява. В последните пет години се отчита повишаване на консумацията на плодове и зеленчуци от българчетата. Децата ядат с 50% повече свежи дарове на природата, отколкото са го правили през 2010 г. Множеството инициативи за плод или зеленчук в училище и детската градина дават ефект. Родителите също са активни в идеята децата да се хранят с витаминозните продукти. Тенденцията е към подобряване на хранителните навици, а оттам и спад в процента на децата с нднормено тегло у нас.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Затлъстяването се дължи на качеството, а не на количеството на храната

Хората затлъстяват заради вредните ястия, продукти и начини на готвене, а не поради погълнатите количества.   виж още »

Половината човечество застрашено от наднормено тегло

Наднорменото тегло и затлъстяването се превръщат в сериозен проблем на развитите общества.   виж още »

Дебелеенето по-смъртоносно от тютюнопушенето

Хората с наднормено тегло са здравословно по-застрашена група от пушачите.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта