Регистрация

Африканките, жертви на расизъм, страдат от затлъстяване

12 Mar 2014   /   nina123   /   Видяна: 2284
Африканките, жертви на расизъм, страдат от затлъстяване

Негърките, станали обект на расова дискриминация, качват килограми с годините.

Странна взаимовръзка между човешките отношения и качените килца установиха учени от университета в Бостън. След редица проведени изследвания и допитвания те заявиха, че 50% от афроамериканките, които се обявяват за жертви на расизъм страдат от затлъстяване. До нестандартния извод експертите били наведени от наблюдения на полицейски разпити върху американки с тъмна кожа, които се оплаквали, че тормозът върху тях е системен. Впечатление правило, че повечето от тях били с видимо наднормено тегло.

В последствие учените успели за си завоюват финансиране на изследването, а доброволци въобще не липсвали. В първата фаза били събрани контролните групи – жени и мъже от различни малцинствени групи, които са подавали сигнал за многократен или дълговременен расов терор от страна на съседи, колеги и познати на расова основа.

След като групите били избрани на първи етап се установило, че жените, които се определят като жертви на дискриминация в голяма част от случаите са допуснали натрупването на нездравословно тегло. При мъжете не е отбелязана такава взаимовръзка, затова те били освободени от по-нататъшните тестове в проучването.

На втора фаза били сравнени афроамериканките, източноазиатките и мексиканките. Оказало се, че в следствие на притеснението заради визуалните си различия, налагано от околните, най-много напълнявали афроамериканките, следвани от жените, идващи от Южноамериканските страни и острови. При китайки, японки и корейки също можело да се отчете наддаване в теглото, но то било незначително, затова на втори етап от проучването и те били освободени, заедно с дамите, произхождащи от Южна Америка, които правилото обхващало до 25%.

На третия етап измежду показателите, по които били сравнени афроамериканките, се открила взаимовръзка между продължителността и честотата на понасяната дискриминация и качените килограми, пише Дейли мейл. Най-много наддавали жените, които се чувствали жертви на расизъм повече от 12 години. 80% от тях признават, че в последните няколко години имат проблеми с теглото си, 50% попадат в категорията затлъстели, а около 15% са с критичен за здравето индекс на телесни мазнини.

Учените заключили, че афроамериканките, които се страхуват за сигурността или живота си, са по-склонни към напълняване за разлика от съпрузите си и жените от другите раси. Още не е установено дали постоянното напрежение при тях е предпоставка за хормонален дисбаланс, стомашни дисфункции или пък натоварената им психика търси успокоение в голямото количество нездравословни храни. Бостънският екип кандидатства с идеята да продължи проучването си, за да успее да се изкаже и по тази тема.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Първото дете в семейството израства по-дебело

Първородната рожба на всяка майка е с по-силна инсулинова резистентност и натрупва повече мазнини с времето. виж още »

Слаба воля кара хората да си останат дебели

Мнозина с наднормено тегло предпочитат да го запазят, отколкото да се потят във фитнеса или да се лишават от желаната храна. виж още »

Дебелеем по-малко, ако се храним със семейството

Индексът на телесна маса скача значително, ако вместо семейна вечеря изберем да хапваме пред телевизора. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта