Регистрация

Люто гъмбо с наденица и пилешко

Люто гъмбо с наденица и пилешко
Трудно   |   Порции 6-10   |   Видяна: 2592

Пикантно пиле с много подправки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

 Необходими продукти:

  • 1 с.л. (15 мл) плюс 1/2 ч.ч. (120 мл) зеленчуково олио или от гроздово семе
  • 450 г пушена наденица, нарязана
  • 1.80 кг обезкостено пилешко без кожата
  • подправка кейджън (която се състои като цяло от много лют червен пипер, с малко чесън и лук на прах, другите съставки може да се различават)
  • 1 ч.ч. (230 мл) брашно
  • 2 ч.ч. (470 мл) лук, нарязан
  • 1 ч.ч. (240 мл) целина, нарязана
  • 1 ч.ч. (240 мл) зелена сладка чушка
  • 1 ч.л. (5 мл) сол
  • 1/4 ч.л. (1.20 мл) много лют червен пипер
  • 2 дафинови листа
  • 9 ч.ч. (2 л) пилешки бульон
  • 1/2 ч.ч. (120 мл) зелен лук, нарязан
  • 2 с.л. (30 мл) пресен магданоз, нарязан
  • 1 с.л. (15 мл) подправка за гъмбо (основно смлени листа сасафрас - американско лаврово дърво) или бамя  

Начин на приготвяне:

1. Загрейте 1 с.л. олио в голяма тенджера на среден огън. Прибавете наденицата и гответе докато покафенее - около 8 мин. Махнете наденицата и я отцедете върху кухненска хартия. Заделете настрана.

2. Овкусете пилето с подправката кейджън и сложете в останалата мазнина. Гответе на средно силен огън, докато покафенее хубаво - 5-6 мин. Махнете пилето от тенджерата и оставете да се охлади, след което го сложете в хладилника, до използване.

3. Смесете останалата 1/2 ч олио с брашното в същата тенджерка на среден огън. Гответе като разбърквате постоянно, около 20-25 мин., за да се получи тъмно кафяв сос, с цвят на шоколад. Сосът ще пуши, но не се притеснявайте - нормално е. Не спирайте да бъркате, защото може да прегори.

4. Сложете лука, целината и чушката и гответе като бъркате 4 мин. Прибавете наденицата, солта, лютия пипер и дафиновите листа и бъркайте на огъня 2 мин. Докато разбърквате, бавно налейте пилешкия бульон и разбъркайте докато се получи хомогенна смес. Оставете я за кипне. Намалете котлона на средно ниска температура и варете непокрито и като разбърквате от време на време 1 час.

5. Сложете пилето в тенджерата и варете 1.5 ч.

6. Махнете дафиновите листа. Накъсайте пилето. Ако използвате цяло пиле, сега можете да махнете костите.

7. Сложете зеления лук, магданоза и подправката за гъмбо.

8. Поднесете върху ориз.

 

Източник: opensourcefood.com

 

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 3 часа

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
1
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта