Регистрация

Лесна домашна баклава

Лесна домашна баклава
Средно   |   Порции 8   |   Видяна: 8338

Сочни ядки се усмихват от вашата баклава.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 2 рола бутер тесто
  • 300 г смесени ядки (или само бадеми)
  • 10 г масло
  • 80 г захар
  • 150 мл есенция от портокалов цвят
  • 1 лъжица канела на прах
  • 1 жълтък
  • 100 г бланширани бадеми за украса.

За сиропа:

  • 1 чаша вода.
  • 1/2 чаша мед.
  • 2 лъжица есенция от портокалов цвят.

Начин на приготвяне:

1. Традиционният начин за приготвяне на баклава може да отнеме часове. Но тази рецепта е лесна и бърза за приготвянето на също толкова вкусна баклава.

2. Предварително загрейте фурната на 180°C.

3. Натрошете ядките с кухненски робот, но не на прах, а да се усещат малки парчета.

4. Смесете натрошените ядки със захарта, канелата, яйчния жълтък и есенцията от портокалов цвят. Консистенцията трябва да е като на каша.

5. Намаслете съд за печене и поставете отгоре едното руло бутер тесто. Изрежете излишното тесто.

6. Напълнете тестото със сместа с ядките.

7. Сложете отгоре второто руло тесто.

8. С нож отрежете до дъното на съда парчета с формата на ромбове.

9. Забодете по един бадем във всяко парче (половината бадем трябва да е в баклавата - това помага да се задържи отгоре вторият слой тесто.)

10. Разтопете останалото масло и го използвайте, за да покриете баклавата отгоре.

11. Печете във фурна около 1 час.

12. В същото време пригответе сироп, като сварите водата, меда и есенцията от портокалов цвят докато се сгъсти (като сироп, но не и с гъстотата на мед).

13. Щом извадите баклавата от фурната, полейте сиропа отгоре и оставете да попие.

14. Когато се охлади, можете да я сервирате с хубав зелен чай с мента или друга напитка по избор.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
1
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

РЕЦЕПТА НА ДЕНЯ

сподели:

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта