Регистрация

Печени яйца на хартишка – любимата закуска от детството

Печени яйца на хартишка – любимата закуска от детството
Лесно   |   Порции 1   |   Видяна: 6472

Яйце върху хартия без грам мазнина, както прабаба ми го правеше.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Прабаба ми живееше в едно видинско село – Черно поле, където като дете прекарвах летните си ваканции. Старицата беше добра готвачка, но знаеше, че за да яде едно дете, трябва да му се поднесе онова, което иска. Затова всяка сутрин щом станех, тя ме питаше какво ще ям и се захващаше за печката, за да го направи. Една от любимите ми закуске беше яйце на хартишка. Толкова е здравословно и засищащо, че и едно дете, което не се интересува от порядките на природосъобразното хранене усеща, че такова начало на деня е желано от тялото. Днес малцина имат в домовете си печка на дърва, върху каквато се правеше любимата ми закуска, но повярвайте – опитах и на котлон и пак се получи добре. Снимката, която обаче прилагам към рецептата е от тазгодишното ми завръщане на село, където не се сдържах да си припомня вкуса от миналото, като си чупна две току-що снесени яйчица върху една хартия и използвам познатата печка на дърва, която още пази спомени в керпичената къща.

Необходими продукти:

  • 2 яйца
  • шарена или бяла сол и чубрица по желание

Начин на приготвяне:

1. Предварително трябва да сте нагряли плочата или котлона. Вземете лист с размер А4, ако имате по-дебел, само ще е в плюс. Сгънете страниците му нагоре, така че да се получи кладенец в средата, а крайщата да пречат на яйцето да се разстече извън хартията.

2. Сложете хартията на загретия котлон и веднага счупете върху нея яйцата. Ако се позабавите, харията ще започне да изгаря и ще се превърне в пепел.

3. Печете до желаната готовност, като с помощта на вилица разстелете белтъците по цялото дъно на хартията. Така няма да останат лигави и сурови. Жълтъците можете да запазите цели и рохки като просто не ги пукате или пък да разнесете и тях с вилицата върху белтъчната покривка. Всичко е въпрос на вкус.

4. Ще ви трябват между 3 и 5 минути, за да приключите с печенето и яйцата да са готови. С все хартията ги сложете в плоска чиния. Не се опитвайте да ги махнете от хартията – ядат се така. Осолете с подправки на вкус, принесете си една филийка меко хлебче и с малка виличка си хапнете яйчицата от хартията.

Добър апетит!

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 10 мин.
Време за готвене: 10 мин.

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
4
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
1
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

РЕЦЕПТА НА ДЕНЯ

сподели:

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта