Регистрация

Печено картофено пюре с бекон и чедър

Печено картофено пюре с бекон и чедър
Лесно   |   Порции 4-6   |   Видяна: 226

Печени картофи със сметана, бекон и кашкавал.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1,5 кг картофи
  • 50 г масло
  • 150 мл топло мляко
  • 1,5 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. черен пипер на прах
  • 200 мл гъста готварска млечна незаквасена сметана
  • 250 г чедър или друго жълто сирене по избор (кашкавал, гауда, ементал)
  • 2 с.л. олио
  • 100-150 г бекон
  • 1 стрък пресен лук по желание за украса

Начин на приготвяне:

1. Картофите обелете, измийте, сложете в тенджера, залейте с вода, кипнете и отпенете. Варете до готовност под капак. Трябва да омекнат хубаво.

2. Отцедете от водата още топлите картофи и намачкайте с маслото и млякото на пюре. Добавете сметаната и 180 грама от рендосаното жълто сирене. Разбъркайте хубаво.

3. Намажете дъното и стените на тава с олио. Разпределете вътре картофеното пюре и заравнете с обратното на мокра лъжица или готварска шпатула.

4. Покрийте тавата с алуминиево фолио и бутнете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20 минути.

5. Нарежете бекона на тънки лентички, а после лентичките - на квадратчета. Извадете тавата, махнете фолиото, поръсете останалия чедър и след това бекона.

6. Върнете във фурната вече без да покривате с фолио на същата температура за още 15 минути.

7. След изваждане поръсете с наситнен пресен лук или листенца прясна билка (босилек, магданоз, копър) за красота и аромат. Сервирайте топло като гарнитура или основно.

 

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 35 мин.
Време за готвене: 1:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта