Регистрация

Шифонови кексчета

Шифонови кексчета
Трудно   |   Порции 8-10   |   Видяна: 1762

Вкусни мъфини с глазура.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 21 с. л. брашно за сладкиши
  • 1 1/2 ч. л. бакпулвер
  • 1 ч. л. сол
  • 10 с. л. + 2 с.л. захар
  • 1/4 ч. ч. вода
  • 1/4 ч. ч. зеленчуково олио
  • 1 1/2 ч. л. екстракт от ванилия
  • 1/2 ч. л. калиев битартарат
  • 5 големи яйца, белтъците и жълтъците отделно

Начин на приготвяне:

1. Загрейте предварително фурната на 160°С.

2. Сложете хартиени чашки за печене във формички за мъфини и оставете настрана. 

3. В средна купа разбийте брашното, бакпулвера и солта.

4. Сложете жълтъците и 10с.л. захар в купата на миксер и разбивайте на висока скорост 1.5-2 мин. (докато сместа стане бледо-жълта.) 

5. Прибавете водата, зеленчуковото олио и ванилията и разбийте до хомогенност. 

6. Прибавете сухите продукти и разбъркайте докато се обединят. 

7. Прехвърлете тестото в купа, докато разбивате белтъците.

8. Сложете белтъците и калиевия битартарат в чиста купа и разбивайте на висока скорост докато станат на пяна. 

9. Намалете скоростта и бавно и постепенно добавете оставащите 2с.л. захар. 

10. Увеличете скоростта и продължете да разбивате докато започнат да се образуват връхчета, около 2-3 мин.

11. Прехвърлете 1/3 от белтъците към течното тесто и бъркайте докато се обединят.  

12. Прибавете оставащите белтъци и внимателно смесете. 

13. Сложете течното тесто в приготвените формички, като разпределяте равномерно по чашките.

14. Сложете тавичката по средата на фурната.

15. Печете 30 мин., докато клечка за зъби излиза чиста. Извадете от фурната и оставете на решетка да се охладят преди да глазирате.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 55 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

РЕЦЕПТА НА ДЕНЯ

сподели:

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта