Регистрация

Чили кон карне - яхния с кайма, боб и зеленчуци

Чили кон карне - яхния с кайма, боб и зеленчуци
Средно   |   Порции 4-5   |   Видяна: 208

Мексиканско ястие с подлютена кайма в доматен сос с лук, чушки и червен боб.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 2 с.л. олио
  • 300 г лук (2 средни глави)
  • 1-2 червени сладки чушки
  • 1-2 червени люти чушлета
  • 1 с.л. сладък червен пипер
  • 2 ч.л. сух риган
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 2 ч.л. чесън на прах или гранули
  • 1 ч.л. кимион
  • 1/2 ч.л. лют пипер на люспи
  • 1 с.л. кафява захар
  • 1 с.л. сол
  • 900 г телешка кайма
  • 400 мл консерва нарязани домати в доматен сос
  • 600 мл телешки бульон (ако разтваряте кубче във вода не солете, защото готовите бульони съдържат доста сол)
  • 400 г червен боб от консерва (отцедено тегло)
  • люта чушка и листа магданоз/кориандър (пресен) за декорация при подансяне

Начин на приготвяне:

1. Наситнете лука, сладките чушки нарежете на малки кубчета, а лютите - на тънки шайби.

2. Сипете в тенджера олиото, запържете лука за 3-4 минути на умерен огън в мазнината, добавете чушките (сладки и люти) и гответе още 2 минути при периодично разбъркване.

3. Овкусете с изброените подправки и изсипете каймата. Гответе и разрохкквайте докато се разпадне на трохи.

4. Залейте с консервата домати, разбъркайте хубаво и сипете бульона. Изчакайте да заври, намалете огъня на слаб към умерен, сложете капак и оставете да се готви 25 минути.

5. Отцедете бобените зърна от водата на консервата и ги добавете в тенджерата. Щом ястието заври, сложете капак и гответе още 5 минути. Махнете похлупака и оставете да къкри финални 5 минути.

6. Поднесете топло с украса от листа пресни подправки и резени люто чушле по желание. Сервирайте хляб, защото чили кон карне е пикантно, пък и има сосче за топкане.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

РЕЦЕПТА НА ДЕНЯ

сподели:

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта