Солена палачинкова торта с кайма и сметана
Палачинки със сметанов сос и телешко месо.
Необходими продукти:
- 12 палачинки (по възможност по-тънки)
- 800 г телешка кайма
- 1 глава лук
- 3-4 с.л. растително масло
- 10 г масло
- 200 мл заквасена сметана
- домат, зелен лук, майонеза за украса
- сол и смлян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Нарежете на ситно лука и го запържете до прозрачност в мазнината. Щом започне да губи цвета си, добавете и каймата и пържете до готовност. Овкусете със сол и пипер и разбъркайте добре.
2. Вземете дълбока тава, намазнете дъното й и сложете първата палачинка. Намажете я със сметана и изсипете част от плънката. Захлупете с втора палачинка, после и нея намажете със сметана и плънка... и така докато завършите с палачинка. Отгоре я намажете с масло.
3. Сложете палачинковата торта във фурната на 100 градуса за 40-тина минути. Ако започне да се надува прекалено много и да размества пластовете си или най-горната палачинка, затиснете я с капак.
4. Щом извадите от фурната, бъдете готови да украсите на мига с нарязания на ситно пресен лук, доматени шайби и майонеза. Поднесете и консумирайте докато е топло.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ