Сладкиш с какао и еспресо
Кекс с глазура от бял шоколад и крема сирене.
Необходими продукти:
За сухите продукти:
- 280 г брашно
- 1/2 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. сода за хляб
- 2 ч.л. (неподсладено) какао
- 3 ч.л. фино смляно еспресо (не използвайте разтворимо кафе)
Други необходими продукти:
- 240 мл кипяща вода
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 200 г фурми без костилките (потопете ги в малко брашно, за да не са лепкави)
- 75 г едри бели стафиди
- 165 г орехи
Течни необходими продукти:
- 2 яйца, леко разбити
- 80 мл зеленчуково олио
- 200 г захар
- 1 ч.л. сироп
За глазурата:
- 250 г бял шоколад
- 340 г крема сирене (за предпочитане "Philadelphia")
- 125 г меко масло
- 1 ч.л. лимонов сок
Начин на приготвяне:
На блата:
1. Загрейте предварително фурната до 180ºС (за конвекторни фурни). Намаслете и поръсете с брашно форма за торта с размери 30 см х 11 см х 7,5 см.
2. Смесете всички сухи съставки.
3. Сложете содата бикарбонат в кипящата вода. Ако нарежете фурмите, сложете и тях във водата. Оставете да се охлади.
4. Сложете стафидите и орехите в купа.
5. Разбъркайте яйцата и олиото с бъркалака за яйца. След това добавете захарта и сиропа.
6. Прибавете фурмите и разбъркайте внимателно.
7. Сега може да добавите сухите продукти в тази купа, а след тях и орехите със стафидите. Смесете всичко, но не използвайте електрически миксер.
8. Печете около 60 мин. и проверете дали е готово, като пъхнете нож в блата - ако не излезе чист, печете още няколко минути. Ако не е полепнало тесто по него, значи тортата е готова. Изчакайте 10 мин. преди да я извадите от формичката.
9. Когато се охлади напълно, можете да я намажете с глазурата.
На глазурата:
1. Разтопете белия шоколад. Разбийте студеното крема сирене в купа.
2. Добавете горещия шоколад на три части. Смесете хубаво.
3. Добавете маслото и лимоновия сок бавно.
4. Намажете с така получената смес охладения блат.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ