Регистрация

Сладкиш с какао и еспресо

Сладкиш с какао и еспресо
Средно   |   Порции 6-10   |   Видяна: 3489

Кекс с глазура от бял шоколад и крема сирене.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За сухите продукти:

  • 280 г брашно
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. сода за хляб
  • 2 ч.л. (неподсладено) какао
  • 3 ч.л. фино смляно еспресо (не използвайте разтворимо кафе)

Други необходими продукти:

  • 240 мл кипяща вода
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 200 г фурми без костилките (потопете ги в малко брашно, за да не са лепкави)
  • 75 г едри бели стафиди
  • 165 г орехи

Течни необходими продукти:

  • 2 яйца, леко разбити
  • 80 мл зеленчуково олио
  • 200 г захар
  • 1 ч.л. сироп

За глазурата:

  • 250 г бял шоколад
  • 340 г крема сирене (за предпочитане "Philadelphia")
  • 125 г меко масло
  • 1 ч.л. лимонов сок

Начин на приготвяне:

На блата:

1. Загрейте предварително фурната до 180ºС (за конвекторни фурни). Намаслете и поръсете с брашно форма за торта с размери 30 см х 11 см х 7,5 см.

2. Смесете всички сухи съставки.

3. Сложете содата бикарбонат в кипящата вода. Ако нарежете фурмите, сложете и тях във водата. Оставете да се охлади.

4. Сложете стафидите и орехите в купа.

5. Разбъркайте яйцата и олиото с бъркалака за яйца. След това добавете захарта и сиропа.

6. Прибавете фурмите и разбъркайте внимателно.

7. Сега може да добавите сухите продукти в тази купа, а след тях и орехите със стафидите. Смесете всичко, но не използвайте електрически миксер.

8. Печете около 60 мин. и проверете дали е готово, като пъхнете нож в блата - ако не излезе чист, печете още няколко минути. Ако не е полепнало тесто по него, значи тортата е готова. Изчакайте 10 мин. преди да я извадите от формичката.

9. Когато се охлади напълно, можете да я намажете с глазурата.

На глазурата:

1. Разтопете белия шоколад. Разбийте студеното крема сирене в купа.

2. Добавете горещия шоколад на три части. Смесете хубаво.

3. Добавете маслото и лимоновия сок бавно.

4. Намажете с така получената смес охладения блат.

 

 

Източник: opensourcefood.com

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта