Регистрация

Салата Цезар със скариди

Салата Цезар със скариди
Средно   |   Порции 5   |   Видяна: 4546

Салата, с която гостите ще ви запомнят.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За салатата:

  • 150 г бейби марули, измити, разделени на листа и внимателно подсушени
  • 300 г тънко нарязана аншоа
  • 1 ч.л. дижонска горчица
  • 1 скилидка чесън, обелена и настъргана
  • 1 ч.л. сос "Уорчестършър"
  • 5 ч.л. червен винен оцет
  • ½ ч.л. лимонов сок
  • 25 г прясно настърган пармезан
  • 1 жълтък
  • сол и пипер на вкус
  • 125 мл зехтин Еxtra virgin

За скаридите:

  • 15 пресни тигрови скариди, обелени, но с опашките
  • 3-4 с.л. смес от сухи подправки "Кейджън"
  • 2 ч.л. зехтин

За украса:

  • 50 г филиран пармезан
  • 5 пъдпъдъчи яйца
  • счукан черен пипер
  • 5 тънки филийки панчета
  • 5 предварително маринована бяла аншоа
  • 5 резена замразена фокача (ленти от по около 5x25 см)
  • олио за пържене на маслена баня

Начин на приготвяне:

На дресинга:

1. Счукайте в саханче щипка сол, след това аншоата и чесъна. (Солта играе ролята на абразив.)

2. Добавете жълтъка, горчицата, соса "Уорчестършър", оцета и пармезана и отново счукайте.

3. Остържете повърхността на саханчето и добавете 1 ч.л. черен пипер (на прах) и разбийте със зехтина, докато се получи емулсия. Добавете лимоновия сок и разбийте отново.

4. Доовкусете, ако е необходимо и заделете в хладилника.

* Количеството, което ще се получи е около 5 пъти повече от необходимото за салатата, така че можете да съхранявате излишното в хладилника в добре затворен съд.

На хлебните колелца:

1. Намаслете външната страна на малка цилиндрична формичка (или средно-голяма краставица) и увийте 1 резен фокача около нея. Завържете с кухненски канап.

2. Запържете на маслена баня хляба в олио на умерен огън до златисто-кафяво.

3. Извадете от олиото и го отцедете върху кухненска хартия. Когато се поохлади, свалете канапа и отново намаслете формичката.

4. Повторете, докато получите 5 хлебни пръстена.

На другата украса:

1. Загрейте предварително фурната на 160°С.

2. Сложете панчетата в тавичка за печене, постлана с хартия и печете 15 мин. до хрупкавост. Може да поставите някакви тежести отгоре, за да не се навие.

3. Сварете пъдпъдъчите яйца в леко вряща вода за 2,5 мин. Извадете ги и ги охладете в ледена баня. Обелете и заделете.

На скаридите:

1. Сгорещете 2 с.л. олио в незалепващ тиган.

2. Оваляйте скаридите в сухата подправка "Кейджън", като ги притиснете хубаво.

3. Запържете ги за около 2-3 мин. от всяка страна, на силен огън, като обърнете веднъж.

*Ако не намерите готова подправка "Кейджън", можете да си приготвите сами, като смесите в кухненския робот предварително препечени на сух тиган зърна черен пипер, семена кимион, синапени семена, червен пипер, чили на прах, сушена мащерка, чесън и лук на прах с малко сол.

При поднасяне:

1. Разбъркайте листата маруля с дресинга.

2. Сложете един от хлебните пръстени в чиния и го напълнете с овкусената салата.

3. Закачете като кукучки 2 скариди върху всеки хлебен пръстен.

4. Украсете отстрани с панчетата, пъдпъдъчите яйца и маринованата аншоа.

5. Поръсете с черен пипер и филиран пармезан.

6. Поднесете.

 

Източник: pensourcefood.com

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта