Регистрация

Салата с печени скариди и спагети

Салата с печени скариди и спагети
Лесно   |   Порции 2-4   |   Видяна: 2216

Салата със спагети и печени скариди, полята с вкусен дресинг.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За маринатата:

  • 12 кралски скариди, обелени и почистени от вените, но със запазени опашки
  • 2 големи скилидки чесън, фино нарязан
  • 1 ч.л. зехтин Еxtra virgin
  • ½ ч.л. пушен червен пипер
  • фина морска сол и прясно счукан черен пипер на вкус

За дресинга:

  • ½ ч.ч. вода
  • 2 с.л. захар
  • сокът на 1 персийски лайм
  • 2 големи скилидки чесън, фино нарязан
  • 2 чили чушлета, фино нарязани
  • 2 с.л. виетнамски рибен сос

За салатата:

  • 280 г виетнамски сушени оризови спагети
  • 3 глави лук шалот, нарязани на тънки филийки
  • 3 с.л. зехтин Еxtra virgin
  • 1 малка краставичка, обелена и нарязана на жулиени
  • 2 ч.ч. накъсана маруля
  • 1 ч.ч. накъсани листа мента
  • ½ ч.ч. суров, неосолен шам-фъстък

Начин на приготвяне:

1. Сложете скаридите в купа с чесъна, зехтина, червения пипер, солта и пипера и оставете в хладилника за 30 мин.

2. Сгорещете 3 с.л. зехтин в малко тиганче и запържете лука шалот до златисто. Извадете от тигана и заделете за украса. Запазете тази мазнина за спагетите.

3. Накиснете оризовите спагети в гореща вода за 30 мин. Когато са готови, ги сварете за кратко до омекване. Изплакнете със студена вода, отцедете и ги запържете олиото от шалота, като разбърквате за известно време.

4. За дресинга, кипнете ½ ч.ч. вода и разтворете захарта. Когато захарта се разтвори напълно, сложете този сироп в купа. След като се охлади, прибавете сока от лайм, чесъна, чили чушлетата и рибения сос и разбъркайте.

5 Препечете шам-фъстъка в малко тиганче и оставете да се охлади. Сложете го в затваряща се найлонова торбичка и с помощта на точилка (или друго, с каквото разполагате) го натрошете.

6. Сложете оребрен тиган на котлона, като увеличите огъня до най-силната степен. Изпечете скаридите за около минута от всички страни до готовност.

7. В голяма купа или чиния подредете канапе от спагетите, марулята, краставицата и листата мента. Сложете отгоре печените скариди и поръсете със запържения златист чипс от шалот и препечен шам-фъстък.

8. Поднесете с дресинга отстрани, така че всеки сам да си овкуси салатата с желаното количество.

 

 

Източник: opensourcefood.com

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта