Регистрация

Руски великденски сладкиш от извара със сушени плодове

Руски великденски сладкиш от извара със сушени плодове
Трудно   |   Порции 4   |   Видяна: 318

Сладкиш без брашно от извара, яйца, масло, сушени плодове и ядки, който се сервира на Великден в редица страни от Руската федерация.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 500 г извара
  • 100 г захар
  • 125 мл течна млечна незаквасена готварска сметана с висока масленост - около 31%
  • 1 с.л. лимонова кора
  • 1 с.л. портокалова кора
  • ванилия
  • щипка сол
  • 2 яйца
  • 75 г масло
  • 40 г филирани бадеми (или други ядки по желание)
  • 50 г стафиди
  • по 25 г сушени череши и сушени кайсии (или 50 г от едно от двете)
  • сладкарска декорация или ядки и сушени плодове за украса по желание

Начин на приготвяне:

1. Изсипете изварата в гевгир и претрийте в купа.

2. Добавете захарта, яйцата, сметаната, цитрусовите корички (използвайте кори от био портокали и лимони, защото другите се обработват с неядливи препарати), ванилията, солта и маслото. Маслото трябва да е много меко или втечнено.

3. Разбъркайте първо на ръка, а после и с миксер до получаването на гладък крем. Прехвърлете крема в касерола.

4. Сложете на слаб към умерен огън и подгрявайте като бъркате постоянно. Трябва да стигне почти до точката на кипене, но не и да завира.

5. В голяма купа или леген сипете ледена вода и потопете касеролата вътре. Бъркайте известно време, за да се охлади без да хваща шупли.

6. Охладения крем покрийте със стреч фолио и приберете в хладилник за 2 часа.

7. Наситнете си стафидите и другите сушени плодове. Ако използвате цели бадеми или други ядки, ги наситнете, но с нож - не минавайте през чопър. Изсипете ядките и плодовете в крема и разбъркайте.

8. Покрийте с тензух подходяща малка тава или малък съд с високи бордове. Изсипете крема вътре и заравнете. Ако останат висящи краища от тензуха, завийте с тях сладкиша отгоре. След това поставете тежест и върнете в хладилника за 12 часа.

9. Внимателно извадете десерта с помощта на тензуха и обърнете в купа или голяма чиния. По желание украсете с ядки и сушени плодове или с шарена сладкарска декорация. Дръжте в хладилник.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта