Регистрация

Пълнена кокошка върху кисело зеле „Франкенщайн“

Пълнена кокошка върху кисело зеле „Франкенщайн“
Средно   |   Порции 6   |   Видяна: 10382

Пълнено пиле с гъби, ориз и дюли върху канапе от кисело зеле.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 цяла кокошка, най-добре домашна

За плънката:

  • 1 кафена чаша ориз
  • 50 г гъби
  • 50 г дюля
  • Дреболиите от кокошката – черен дроб, сърце, воденичка, нарязани много ситно
  • 1 голяма глава лук
  • 1 малък морков
  • 2-3 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. сол, ако е необходимо
  • 1 кафена чаша бульон или бяло вино
  • Черен пипер на вкус

За киселото зеле:

  • ½ кисела зелка
  • 1 ч.ч. зелев сок
  • 4-5 с.л. червен пипер
  • 5-6 с.л. олио

Начин на приготвяне:

В голяма тава нарязваме киселото зеле на едро и го овкусяваме с червения пипер – ако е необходимо и със сол, но в повечето случаи е достатъчно солено. Поливаме с олиото и разбъркваме хубаво, най-добре с ръце. Добавяме зелев сок, така че да го покрие. Междувременно приготвяме плънката: в тиган, слагаме зехтина и оставяме да се сгорещи, след което прибавяме ситно нарязаните лук и морков. Когато омекнат, добавяме нарязаните дреболии и запържваме до покафеняване от всички страни, след което слагаме ориза. Пържим при редовно разбъркване, докато се покрие хубаво с мазнината, около 6-7 мин. След това добавяме течността – бульон, вино или вода, ако не разполагате с друго, а може също така и от зелевия сок. Разбъркваме, добавяме наситнените гъби и дюля и оставяме на слаб огън да къкри, докато течността се изпари и оризът поомекне. Оставяме да се поохлади, за да можем да напълним кокошката. След като я напълним, зашиваме кухината, за да не излиза плънката и поставяме върху зелето в тавата. Покриваме с фолио и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за 1-2 часа или до омекване на месото. През последните 15-20 мин. махаме фолиото, за да се получи хрупкава коричка и зелето да остане на мазнина. Пилето се поднася нарязано на порции и гарнирано с плънка и зеле.

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

РЕЦЕПТА НА ДЕНЯ

сподели:

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта