Предястие с гъби, мащерка и горчица
Веганско ястие, което трудно ще си хапнете без хляб.
Необходими продукти:
- 1 голяма купа нарязани различни видове гъби
- 1 чаша качествен зехтин
- половин чаша бял оцет
- 2 пресни лука, нарязани на ситно
- 3-4 стръка мащерка
- голяма супена лъжица силна горчица
- сол и пипер
Начин на приготвяне:
1. Загрейте малко зехтин в тиган. Добавете гъбите, когато зехтинът е много горещ – така те ще зацвърчат веднага и ще добият цвят. Оставете няколко минути като разбърквате от време на време. Овкусете.
2. Прибавете нарязания лук и разбъркайте.
3. Когато гъбите променят цвета си и лукът омекне, поръсете с оцета. Целта е да се изпари бързо, а не да варите гъбите в оцет, така че го добавяйте по малко от края на тигана.
4. Сложете зехтина и бъркайте. Може би ви се струва твърде много мазнина, но тъй като това е охладено предястие, гъбите трябва да са покрити със зехтин. Прехвърлете продуктите в купа и внимателно забъркайте мащерката. След това прибавете горчицата и сол и пипер на вкус.
5. Изчакайте гъбите да изстинат, след което ги дръжте в хладилника. Сервирайте с прясно изпечена франзела или чабата!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ