Пилешко с лимон и гарнитура
Пиле с ориз и броколи.
Необходими продукти:
За лимоновото пиле:
- 2 пресни лимона
- 1 ч.ч. сухо бяло вино
- 2 глави лук шалот, фино нарязан
- 1/4 ч.ч. зехтин Еxtra virgin
- 5 с.л. наситнени пресни зелени подправки: градински чай, мащерка, магданоз, див лук
- 2 скилидки чесън, обелени и счукани
- 1,5 кг пиле, нарязано на порции
- сол и прясно смлян черен пипер на вкус
За ориза с броколи:
- 1 ч.ч. жасминов ориз
- 1 скилидка чесън, обелена и счукана
- ½ глава лук, фино нарязан
- 2 ч.ч. гореща вода
- олио за запържване
- сол
- 3 бр. пресни броколи
Начин на приготвяне:
На лимоновото пиле:
1. Настържете кората на лимоните в голяма купа, достатъчна да поеме порциите пилешко и след това изстискайте целия лимонов сок, като остраните семената. Прибавете виното, 1/4 ч.ч. зехтин, подправките и чесъна. Сложете парчетата пиле, като ги обърнете, така че да се покрият хубаво и да се мариноват целите. Заделете на хладно, покрити с капак или найлоново фолио и мариновайте няколко часа. (Може да ги приготвите сутринта, а вечерта да ги изпечете, като ги държите в хладилника през това време.)
2. Загрейте предварително фурната на 180ºС. Сгорещете останалите 2 с.л. зехтин в голям тиган. Отцедете пилешките парчета, като запазите маринатата и ги сотирайте на умерен огън до златисто от всички страни - около 5 до 7 мин.
3. Сложете месото в достатъчно голяма тавичка, така че да може порциите да се разпределят на един слой по дъното. Налейте заделената марината в тигана, в който сте пържили месото и оставете да кипне, като остържете залепналите по дъното парчета. Излейте върху пилето и сложете във фурната. Печете 25 - 30 мин. или до готовност - при бодване с вилица или нож трябва да потече бистър сок. Овкусете със сол и пипер, ако е необходимо.
На ориза с броколи:
1. Сотирайте чесъна и лука до полу-прозрачност и добавете броколите, предварително наситнени, след това и ориза, без да го миете и сотирайте всичко за няколко минути. Добавете гореща вода и сол.
2. Когато заври, намалете котлона и оставете водата да се изпари.
3. Сложете готварски ринг в чиния и напълнете с ориз (достатъчно количество за гарнитура към една порция пилешко). Махнете ринга, украсете с цветче броколи отгоре и сложете порция пилешко. Поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ