Печени картофи с кайма, моцарела и кашкавал
Картофи на фурна с кайма и лук в доматен сос и коричка от моцарела и кашкавал.
Необходими продукти:
- 5 големи картофа
- сол и пипер
- 1 ч.л. сладък червен пипер
- 2 с.л. олио или друга растителна мазнина за готвене
- 450-500 г кайма от вид по избор
- 1 глава лук
- 1 ч.л. сух риган
- сол, червен и черен пипер
- 250 мл доматено пюре
- 1 топка моцарела (или 6 бейби моцарелки)
- 150 г кашкавал
Начин на приготвяне:
1. Картофите обелете, измийте и нарежете на надлъжни половини. Всяка половина разрежете на надлъжни четвъртини, а после и на напречни парчета с дебелина около 1 см. Прехвърлете в тавичка, поръсете със сол и черен пипер и ръснете 1 ч.л. сладък червен пипер. Покапете с олиото, разбъркайте и пъхнете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20-25 минути - докато сте готови с останалата част от ястието.
2. Лука нарежете на кубчета без да ситните. Сложете каймата в загрят на умерен огън тиган с незалепващо покритие и разбърквайте докато стане на трохи. Щом си пусне водата и тя поизври, добавете лука и бъркайте 4 минути като междувременно овкусите със сол, черен и червен пипер и риган на прах. Залейте с доматеното пюре и размешайте хубаво. Оставете на котлона на слаб огън.
3. Нарежете моцарелата на 6 парчета. Кашкавала рендосайте.
4. Извадете тавата с картофите от фурната и изсипете върху тях каймата. Заравнете. Положете отгоре резените моцарела или топките бейби моцарела и поръсете кашкавала. Намалете фурната на 180 градуса.
5. Върнете ястието в печката за още 10-12 минути докато се образува апетитна коричка. След това извадете и поднесете по желание с свежа салата.
Източник: YouTube/Esseen Rezepte
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ