Регистрация

Печена риба в бананов лист

Печена риба в бананов лист
Средно   |   Порции 2   |   Видяна: 3572

Печена морска риба по хавайски.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 2 бр. маслена риба (или друг вид морска риба по избор)
  • 2 стръка лимонова трева, леко счукана
  • 2 резена галангал
  • 2 бананови листа (достатъчно големи, за да се увие рибата)
  • 2 лайма, нарязани
  • 1/2 ч.л. сол за мариноването
  • 3 с.л. олио за пържене
  • допълнително сол на вкус
  • 1/2 ч.л. захар

За смлените ароматни подправки:

  • 3 шалота
  • 3 скилидки чесън
  • 1 куркума (колкото палец)
  • 2 пресни червени чилита
  • 2 сушени червени чилита
  • 4 ядки кукуи или макадамия

Начин на приготвяне:

1. Почистете рибата и я натъркайте със сол.

2. Заделете за 1/2 час.

3. Измийте и подсушете банановите листа.

4. Покрийте с олио и постелете върху тавичката или огнеупорния съд, който ще използвате после.

5. Сгорещете олиото в уок и изпържете смлените ароматни подправки докато си пуснат аромата.

6. Прибавете лимоновата трева и галангала.

7. Продължете да пържите, докато си пуснат аромата.

8. Прибавете захар и сол на вкус.

9. Свалете от огъня и заделете.

10. Изпечете рибата във фурната или я изпържете за 5 мин., така че да е леко сготвена отгоре.

11. Покрийте я с подправките и я увийте с банановия лист (забодете с клечки за зъби, ако е необходимо).

12. Печете в предварително загрята фурна на 200°C за 8 мин. преди да обърнете от другата страна и да печете още 5 мин. или до пълна готовност.

13. Изстискайте лайма и поднесете веднага.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 35 мин.
Време за готвене: 1.20 ч.

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта