Печена риба в бананов лист
Печена морска риба по хавайски.
Необходими продукти:
- 2 бр. маслена риба (или друг вид морска риба по избор)
- 2 стръка лимонова трева, леко счукана
- 2 резена галангал
- 2 бананови листа (достатъчно големи, за да се увие рибата)
- 2 лайма, нарязани
- 1/2 ч.л. сол за мариноването
- 3 с.л. олио за пържене
- допълнително сол на вкус
- 1/2 ч.л. захар
За смлените ароматни подправки:
- 3 шалота
- 3 скилидки чесън
- 1 куркума (колкото палец)
- 2 пресни червени чилита
- 2 сушени червени чилита
- 4 ядки кукуи или макадамия
Начин на приготвяне:
1. Почистете рибата и я натъркайте със сол.
2. Заделете за 1/2 час.
3. Измийте и подсушете банановите листа.
4. Покрийте с олио и постелете върху тавичката или огнеупорния съд, който ще използвате после.
5. Сгорещете олиото в уок и изпържете смлените ароматни подправки докато си пуснат аромата.
6. Прибавете лимоновата трева и галангала.
7. Продължете да пържите, докато си пуснат аромата.
8. Прибавете захар и сол на вкус.
9. Свалете от огъня и заделете.
10. Изпечете рибата във фурната или я изпържете за 5 мин., така че да е леко сготвена отгоре.
11. Покрийте я с подправките и я увийте с банановия лист (забодете с клечки за зъби, ако е необходимо).
12. Печете в предварително загрята фурна на 200°C за 8 мин. преди да обърнете от другата страна и да печете още 5 мин. или до пълна готовност.
13. Изстискайте лайма и поднесете веднага.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ