Патица в тукупи сос
Патица в билков сос, приготвян от сока на корен на маниока.
Необходими продукти:
- 1 голяма патица
- 3 малки глави лук, обелени и фино нарязани
- 4 скилидки чесън
- 100 г бекон, нарязан
- 5 зрели домата (по желание)
- 1/3 ч.ч. оцет
- 1 дафинов лист
- 1/2 ч.л. кимион на прах и черен пипер
- 1 ч.ч. олио
- 1 връзка джамбо или кресон
- 12 с.л. препечено брашно от маниока
- сол
- 1 л сос тукупи* (Ако не си намерите готов, кипнете една маниока за 20 мин. Настържете маниоката, прецедете бульона и оставете да се вари с достатъчно количество чесън. След като изстине, го бутилирайте.)
Начин на приготвяне:
1. Почистете много хубаво патицата.
2. След това леко я набодете с вилица и овкусете със счукан чесън, сол, дафинов лист, черен пипер, кимион на прах и оцет. Оставете да престои един ден, за да поеме ароматите.
3. След като се е мариновала, покрийте с нарязания бекон и сложете в тавичка за печене, като отгоре наредите резени лук и домат.
4. Намажете обилно с олио и печете на средна фурна до омекване.
5. Извадете от фурната и нарежете на парчета. Оставете я в получилия се в тавичката сос грейви.
6. Почистете джамбото, измийте го и запазете стеблото за повече аромат. Сварете тукупи сос с 2 скилидки чесън, предварително счукани, за около 15 мин.
7. Ако използвате кресон, не варете.
8. Добавете парчетата патица в соса грейви и варете 20 мин.
9. При поднасяне, сипете 2 с.л. от брашното от маниока, поставете 1 или 2 парчета патешко отгоре и полейте обилно с горещ сос грейви.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ