Пай с крем от макадамия
Кейк с бял шоколад и ядки.
Необходими продукти:
За блата:
- 6 до 8 бисквитки с макадамия и бял шоколад, натрошени
- 1 с.л. захар
- 4 с.л. разтопено масло
За пълнежа:
- 2 ч.ч. равни части сметана и мляко
- 1 ч.ч. пълномаслено мляко
- 3/4 ч.ч. печени ядки макадамия
- 1/2 ч.ч. захар
- 1/8 ч.л. сол
- 5 големи жълтъка
- 1/4 ч.ч. царевично нишесте
- 2 с.л. масло
- 1 ч.л. екстракт от ванилия
- 1 ч.ч. разбита сметана
Начин на приготвяне:
1. Намаслете формичка за пай и прибавете смес от натрошени бисквитки, 1 с.л. захар и 4 с.л. разтопено масло.
2. Притиснете сместа към дъното и печете на 160ºС за 10 до 15 мин., извадете от фурната и оставете да се охлади.
3. Нарежете ядките в блендер на едри парчета. Заделете 1/4 ч.ч. за украса.
4. Продължете да режете останалите ядки докато станат с консистенцията на фъстъчено масло.
5. В тенджерка, кипнете млякото с равни части сметана и мляко, захарта и солта на средно силен огън.
6. Сложете маслото от макадамията в тенджерка и разбъркайте до хомогенност. Свалете от огъня.
7. В средна купа смесете жълтъците и царевичното нишесте с бъркалка.
8. Прибавете горещата млечна смес към жълтъците, по 1 чаша, като разбърквате енергично.
9. Върнете в тенджерката. Сложете сместа на котлона и варете 1 минута.
10. Свалете от огъня. Прибавете маслото и ванилията в сместа и разбъркайте до хомогенност.
11. Изсипете в коричката за пая. Покрийте с найлоново фолио и оставете в хладилник за поне 3 часа.
12. Украсете изстиналия пай с разбита сметана и поръсете с нарязаните ядки.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ