Регистрация

Леща със запръжка по селски

Леща със запръжка по селски
Лесно   |   Порции 3-6   |   Видяна: 23402

Чорба с леща, лук и моркови по рецепта на тъщата.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 300-350 г леща
  • 1 глава лук (можете да я замените и с връзка пресен лук)
  • 1 глава стар чесън
  • 1-2 моркова по желание
  • 1-2 чушки
  • 2 с.л. брашно
  • магданоз
  • олио
  • къри на прах
  • червен пипер
  • черен пипер
  • универсална подправка (вегетина, пикантина или друга по избор)
  • чубрица (ронена)
  • сол
  • вода

Начин на приготвяне:

1. Изчистете и измийте лещата, сложете я да кипне и щом заври, изхвърлете първата вода. След това я оставете да кипи с 2-3 литра вода на бавен огън.

2. Отсранете скилидките чесън от главата, но не ги белете. Просто ги измийте добре и ги сложете цели с люспата в супата. Това е трик за невероятно вкусен чесън, който научих от авер в казармата.

3. Преминете към запръжката като първо в нагрятото олио изсипете нарязания на ситно лук, след това морковите, а накрая - чушките. Прибавете подправки от гореизброените на вкус, ако имате претенции да сложите от друга подправка - направете го, а накрая добавете и брашното.

4. Когато запръжката се сгъсти, загребете с черпак от чорбата на лещата я го изсипете в тигана. Ще са ви нужни 2-3 черпака. Бъркайте постоянно с дървена лъжица, така че да не загорят продуктите или пък да останат валци.

5. Изсипете запръжката в тенджерата с лещата и разбъркайте хубаво, така че да се смесят перфектно двете течности. Продължете да варите ястието още около 30 мин. на бавен огън.

6. Когато е готово, отстранете от котлона, без да слагате похлупак. Щом поизстине, поднесете поръсено с наситнен пресен магданоз. 

 

Една рецепта на тъща ми, която е цар на традиционите манджи. Тук обаче съм направил малки подобрения, но основното е, че запръжката е варена и не се прави когато ястието вече е готово, а е в процеса на самото готвене. Така става по-добре. Опитано е!

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин
Време за готвене: 1.20 ч.

Рейтинг и коментари

5 отлична
10
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
1
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта