Регистрация

Класическа шоколадова торта Джирардели

Класическа шоколадова торта Джирардели
Трудно   |   Порции 10   |   Видяна: 3117

Висококачествен шоколадов десерт за изтънчени ценители.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За блатовете:

  • 120 г шоколад Джирардели (използвайте тъмен течен шоколад, ако не намерите оригинала)
  • 1 1/2 чаша горещо кафе (нес или от машина)
  • 3 чаши захар
  • 2 1/2 чаши брашно
  • 1 1/2 чаша неподсладено какао Джирардели (или друг вид чисто какао на прах)
  • 2 чаени лъжички сода за хляб
  • 3/4 чаена лъжичка бакпулвер
  • 1 1/4 чаена лъжичка сол
  • 3 големи яйца
  • 3/4 чаша олио
  • 1 1/2 чаша млечна смес – 1 ½ чаша пълномаслено мляко с 1 ½ лъжичка оцет
  • 3/4 чаена лъжичка качествена ванилия

За глазурата:

  • 340 г шоколад Джирардели
  • 1 чаша пълномаслена сметана
  • 2 супени лъжици захар
  • 2 чаени лъжички царевичен сироп
  • 60 г масло

Начин на приготвяне:

За блатовете:

1. Предварително загрейте фурната на 150 градуса и намаслете две кръгли тави. На дъното им поставете восъчна хартия и намазнена хартия за печене.

2. Разтопете шоколада в микровълнова или на водна баня. След това излейте горещото кафе при тях. От време на време разбърквайте сместа докато се получи гладка течност.  

3. В голяма купа пресейте брашното, захарта, какаото, содата за хляб, бакпулвера и солта. В друга голяма купа разбийте яйцата с миксер докато леко се сгъстят и добият цвят на лимон (около 3 минути с електрически или 5 минути с ръчен миксер.) Бавно добавяйте олио, пълномасленото мляко, ванилия и шоколадовата смес към яйцата, като разбивате до пълното им абсорбиране. Добавете и брашняната смес и отново разбийте. Разделете сместа в двете тави и печете по средата на фурната около час-час и десет минути.

4. Изчакайте блатовете да изстинат напълно. С тънък нож внимателно отделете краищата и обърнете готовите блатове на метални решетки. Внимателно отстранете хартията и оставете да изстиват. Блатовете могат да се приготвят до 1 ден по-рано ако се държат добре увити в найлон на стайна температура или в хладилника.

За глазурата:

1. В тенджерка загрейте сметаната, захарта и царевичния сироп докато заврят на слаб огън, като разбивате докато захарта се разтвори. Свалете от огъня и добавете шоколада. Бъркайте докато се разтопи в сместа. Нарежете маслото на парченца и също сложете в глазурата. Бъркайте докато стане еднородна смес.   

2. Излейте глазурата в купа и оставете да изстива като от време на време разбърквате. Трябва да се стегне и да стане подходяща за намазване, но в зависимост от използвания шоколад понякога се налага да я сложите в хладилника, за да се постигне нужната консистенция.

3. С помощта на дълъг назъбен нож разрежете всеки блат на 2. Намажете от глазурата между всеки 2 блата, както и отстрани и отгоре. 

4. Ако се покрие и държи на хладно, тортата издържа 3 дни. Преди сервиране я оставете да достигне стайна температура.

* Можете да замените шоколада и какаото Джирардели с друг вид изискан шоколад по ваш вкус.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 1.40 ч.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта