Киш с тиквички
Пай с тиквички, каротфи и пармезан.
Необходими продукти:
За коричката:
- 250 г брашно
- 3 супени лъжици царевично олио
- 1/2 чаена лъжичка сол
- 10 г суха мая
- 1/2 чаша вода
За плънката:
- 2 необелени тиквички, на резени
- 2 яйца, леко разбити
- 1/2 чаена лъжичка сол
- 1/2 чаена лъжичка черен пипер
- 1/4 чаена лъжичка бял пипер
- 1/4 чаена лъжичка индийско орехче
- 1/2 супена лъжица магданоз на ситно
- 1/2 чаша рикота или извара
За розичките:
- 1/2 сварени картофи
- 1 жълтък
- 1/3 чаена лъжичка сол
- 1 чаена лъжичка масло
- 50 г настърган пармезан
Начин на приготвяне:
1. Изсипете варените картофи в малка тенджерка и добавете масло и сол. Сложете на слаб огън и бъркайте докато маслото не се разтопи. Свалете от огъня, оставете да изстине около 5 минути и добавете жълтъка. Разбъркайте и оставете настрани.
2. В голяма купа смесете брашното, солта и маята. В средата направете кладенче и добавете олиото и водата. Разбъркайте с дървена лъжица, а след това омесете тестото на набрашнена повърхност, но не прекалявайте. Оставете го непокрито за около 30 минути.
3. Междувременно поставете леко намазнен незалепващ тиган на среден огън. Когато е достатъчно топъл, наредете резенчетата тиквички, покрийте съда и печете около 2 минути, след това ги обърнете с вилица, отново покрийте и изчакайте още 2 минути. Накрая тиквичките трябва да са леко омекнали. Свалете от огъня.
4. Предварително загрейте фурната на 180 градуса и намазнете кръгла тава за печене.
Разточете тестото с точилка до дебелина 1.3 см и поставете на дъното на тавата, като покриете и страните на съда. Надупчете дъното с вилица.
5. В купа разбийте яйцата и рикотата. Добавете сол, черен пипер, бял пипер, магданоз и индийско орехче. Разбийте добре, а след това добавете тиквичките. Излейте тази смес върху кората в тавата. Сложете във фурната и печете около 30-35 минути.
6. Извадете от фурната, но не я изключвайте. Поръсете киша с прясно настърган пармезан. Сложете картофената смес в шприца и направете розички около киша. Наредете малки парченца масло отгоре и върнете във фурната за още около 10 минути. След това извадете и оставете да изстине около 3-4 минути. Нарежете и сервирайте!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ