Регистрация

Карамелени кексчета с глазура

Карамелени кексчета с глазура
Трудно   |   Порции 10-15   |   Видяна: 2302

Представителен десерт с карамел.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За карамеления блат:

  • 10 с. л. неосолено масло на стайна температура
  • 1 1/4 ч. ч. гранулирана захар
  • 1/2 ч. л. сол кошер
  • 1/3 ч. ч. карамелен сироп (от рецептата по-долу)
  • 2 яйца на стайна температура
  • малко екстракт от ванилия
  • 2 ч. ч. обикновено брашно
  • 1/2 ч. л. бакпулвер
  • 1 ч. ч. мляко, на стайна температура

За карамеления сироп:

  • 2 ч. ч. захар
  • 1/2 ч. ч. вода
  • 1 ч. ч. вода (за спиране на процеса на карамелизиране)

За карамелената маслена глазура:

  • 12 с. л. неосолено масло
  • 500 г пудра захар, пресята
  • 4-6 с. л. пълномаслена сметана
  • 2 ч. л. екстракт от ванилия
  • 2-4 с. л. карамелен сироп
  • сол кошер или морска сол на вкус

Начин на приготвяне:

На карамеления блат:

1. Загрейте предварително фурната на 180°С.

2. Намаслете форма за кексчета с дълбочина около 5-6 см и диаметър 22,9 см.

3. В купата на миксер с бъркалка разбийте маслото на гладък крем. Прибавете захарта и солта и бийте до лека и пухкава смес.

4. Бавно изсипете карамеления сироп на стайна температура в купата. Остържете каквото има по стените и увеличете скоростта. Прибавете яйцата/екстракта от ванилия малко по малко, като разбърквате хубаво след всяко прибавено нещо. Отново остържете стените на купата и разбийте сместа до хомогенност.

5. Пресейте брашното и бакпулвера.

6. Намалете миксера до най-ниската степен и добавете една трета от сухите необходими продукти. Когато се обединят, добавете половината мляко, малко по малко. Сложете още една трета от сухите продукти, след това половината мляко и завършете със сухи продукти.

7. Извадете от миксера и на ръка с помощта на шпатула обединете тестото още веднъж. Изсипете го в приготвената формичка.

8. Сложете във фурната докато клечка за зъби излиза чиста. Ако се наложи, завъртайте от време на време тавичката. Охладете блата напълно преди да го глазирате.

На карамеления сироп: 

1. В малка тенджера от неръждаема стомана смесете водата и захарта докато заприлича на мокър пясък. Включете котлона на най-висока степен и гответе докато запуши леко. 

2. Когато стане с цвета на тъмен кехлибар, много внимателно изсипете една чаша вода. Карамелът ще се разпръска, затова внимавайте да не се изгорите.

3. Бъркайте енергично на среден огън докато се сгъсти леко и стане лепкаво на пипане - можете да проверите това като потопите лъжица и изчакате да изстине.

Забележка: за всеки случай пригответе купа ледена вода, за да потопите ръцете си, ако пръсне карамел.

На карамелената глазура:

1. Сгответе маслото до покафеняване. Прецедете през фино сито в огнеупорна купа и оставете да се охлади.

2. Изсипете охладеното масло в купата на миксера.

3. С приставката за разбъркване добавете пудрата захар малко по малко. Когато сместа не може да поеме повече, добавете малко сметана или карамелен сироп. Повторете докато сместа стане гладка и е поела цялата пудра захар. Прибавете сол на вкус.

Кексчетата могат да се съхраняват няколко дни извън хладилник.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 2.30 ч.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта