Регистрация

Израелски кус-кус с карамелизиран лук, патладжан и фета

Израелски кус-кус с карамелизиран лук, патладжан и фета
Лесно   |   Порции 2   |   Видяна: 3505

Манджа с кус-кус без месо.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 ч.ч. кус-кус
  • зехтин
  • 1 глава лук, нарязан на тънки филийки
  • 2 скилидки чесън
  • сокът на 1 лимон
  • 1 с.л. тахан
  • 5 бейби патладжана (7-10 см в диаметър) или 1 голям патладжан, нарязан
  • 2 стръка мента, само листата, почистени и нарязани
  • 1/2 ч.ч. фета сирене, натрошено
  • сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне:

1. Кипнете вода и сложете кус-куса заедно с щипка сол. Сварете го за около 3-5 мин. и отцедете. Изплакнете със студена вода и заделете.

2. Сгорещете зехтин и сотирайте лука в малка тенджерка. За да се карамелизира лукът, огънят трябва да е много слаб, така че да се освободи захарта на зеленчука. Разбърквайте от време на време.

3. Междувременно сгорещете щедро количество зехтин в голям тиган и добавете чесъна. Намалете огъня до умерен и сложете патладжана. Пържете докато стане леко хрупкав и заделете.

4. Когато лукът и патладжанът са готови, ги сложете при кус-куса в голяма купа.

5. Смесете лимоновия сок, тахана, малко сол и пипер на вкус и 1 с.л. зехтин. Полейте с този сос кус-куса и разбъркайте. Добавете ментата и фетата и смесете.

6. Поднесете топло или студено.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 15 мин.
Време за готвене: 30 мин.

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
става
Коментирай
anonymous09-01-2013
Какво значи израелски кус-кус?

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта