Два варианта на сгряваща храна за деца
Пилешка каша с жито и тиквена супа с моркови.
Пак сме в кухнята на Диана Митова - Попова, позната като вкусната влогърка Диди. И отново готвим с нейните две чаровни хлапета, които имат късмета майка им да разбира от здравословна и природосъобразна храна. С отговорност към най-малките в семейството запретваме ръкави, за да направим две страхотни детски ястия, особено подходящи за деца до 3-годишна възраст. Питателни, сгряващи и лесни за усвояване от недоразвитите храносмилателни системи на мъниците, тези ястия решават проблема с какво да заситим гладното стомахче на нашето мъниче.
Първата рецепта е за арменски кешкек с пилешко месце. Ястието много наподобява бабината пилешка кашичка. Свареното бяло пилешко месце накъсваме на малки парченца и овкусяване със сол и кимион. Сваряваме жито и го пасираме в пилешкия бульон от варенето на гърдите. После разтапяме масло и го ароматизираме с кимион. Накрая обединяваме маслото, житото и месото и имаме страхотна детска кашичка, която можете да пюрирате отново, за да е съвсем кремообразна.
Втората рецепта е подходяща дори и за деца под едногодишна възраст. Тя се прави с три продукта - тиква, праз лук и моркови и е страхотносредство за сгряване в студените зимни дни. Лека и ефирна, тя може да бъде предложена и на по-големи дечица, които се борят с настинки или вируси. Тази крем супа не натоварва тялото и храносмилателната система, а го оставя да се съсредоточи върху борбата с болестта. По желание можете леко да осолите супата или да добавите чесънче за естествен антибиотик и няколко капки зехтин. Ако мъничето ви е по-злоядо, опитайте да добавите щипка кафява захар, която да го залъже, че ще хапва десерт.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ