Регистрация

Грузинска супа харчо с телешко и ориз

Грузинска супа харчо с телешко и ориз
Лесно   |   Порции 5-6   |   Видяна: 165

Телешка супа с ориз и шафран по грузински.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 500 г телешко месо
  • 2,5 л вода
  • 2 с.л. олио
  • около 170 г лук (две средни глави)
  • 6 скилидки чесън
  • стеблата на връзка магданоз
  • 100 мл доматен концентрат (ако имате аджика паста, добавете и 2 с.л. от нея - в оригиналната рецепта се използва именно тя)
  • 1 стебло целина (селъри)
  • 1/3 ч.л. шафран (ако имате)
  • 1 ч.л. сух кориандър
  • сол на вкус
  • 3 дафинови листа
  • 100 г ориз
  • още 4 скилидки чесън
  • листата на връзката магданоз

Начин на приготвяне:

1. Нарежете месото на хапки и го прехвърлете в тенджера. Залейте с водата, кипнете и отпенете. Захлупете с капак и оставете да се готви за 1:30 часа на умерен огън.

2. Лука наситнете, а 6-те скилидки чесън минете през преса или намачкайте. Наситнете много добре дръжките на магданоза и целината.

3. Сгорещете олиото в тиган и запържете лука на умерен огън за 3-4 минути. Добавете чесъна и гответе още 2 минути при периодично бъркане. Добавете след това дръжките магданоз и целината. Листата си запазете за по-късно. Мешайте една минута, след това прибавете доматения концентрат и аджика паста, ако имате. Гответе още 3-4 минути и махнете от котлона.

4. Измийте ориза добре под течаща вода. Прибавете го на 1:20 минути от варнето на месото. След 10 минути изсипете в тенджерата и запръжката, добавете дафиновите листа, сол, шафран и сух кориандър. Оставете да се готви още 10 минути като леко засилите котлона.

5. Добавете в супата 4 намачкани или минати през преса скилидки чесън и наситнените листата на магданоза. Махнете от котлона и оставете под капак още 5-6 минути. След това можете да сервирате.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

РЕЦЕПТА НА ДЕНЯ

сподели:

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта