Регистрация

Бургер с кюфтенца от пикантни картофки

Бургер с кюфтенца от пикантни картофки
Средно   |   Порции 5   |   Видяна: 3085

Телешки бургер с картофи и карамелизиран лук.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За бургера:

  • 500 г говеждо филе, смляно
  • 3 ч.ч. сос Уорчестър 
  • морска сол
  • 5 хлебчета за хамбургер 

За пикантните картофки:

  • 5 големи картофа
  • червен пипер
  • магданоз
  • морска сол

За гарниране на бургера:

  • 250 г сирене проволоне (или друго по ваш избор)
  • 250 г карамелизиран лук
  • горчица / майонеза / кетчуп

Начин на приготвяне:

Карамелизиран лук:

1. Обелете лука.

2. Нарежете го надлъжно на кръгчета.

3. Загрейте в тиган малко масло и зехтин.

4. Сложете лука в тигана, овкусете го с малко сол и го оставете да се карамелизира за 20-30 минути.

5. Карамелизираният лук можете да сложите в самия бургер или отстрани като гарнитура.

Бургер:

1. Смелете си сами 500 гр. говеждо филе, за да сте сигурни в качеството.

2. Разделете месото на 4 части и оформете големи кюфтета, не много плоски.

3. Осолете кюфтетата с морска сол от двете страни.

4. Сложете соса уорчестър в торбичка и пъхнете вътре кюфтенцата или пригответе четири торбички и сипете във всяка от тях по половин чаша от соса и по едно от кюфтенцата.

5. Мариновайте половин час (или за цялата нощ - колкото по-дълго, толкова по-добре).

6. Загрейте в средно голям тиган малко зехтин на средно силен котлон и изпържете кюфтенцата за 4 минути от всяка страна (така се получават средно изпечени). НЕ ПРИТИСКАЙТЕ КЮФТЕНЦАТА, иначе бургерите стават сухи и се разпадат. Освен това не ги обръщайте прекалено често, опитайте да ги приготвите само с едно обръщане.

7. Ако искате да сложите сирене върху бургера, сложете един резен проволоне върху бургера минута след като го обърнете да се готви от втората страна, за да може сиренето да се разтопи.

Пикантни картофки с магданоз:

1. Измийте и обелете картофите. Нарежете ги на пръчици.

2. Подсушете ги.

3. Изпържете ги до полуготовност, извадете ги и ги отцедете от мазнината.

4. Сложете ги отново в олиото да се доизпържат, така картофките стават много хрупкави. Когато добият златист цвят, извадете ги от олиото, овкусете ги с червен пипер, морска сол и ситно накълцан магданоз и разбъркайте.

5. Сервирайте бургера с гарнитурата от картофки и някаква салата по ваш вкус.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
1
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта